062 650 152 | Real House d.o.o. Licencirani posrednik za promet i zakup nepokretnosti reg. br. 177 | [email protected]

Ukoliko nemate sopstveni posao, a imate nekretninu viška, sada vam se pruža idealna prilika za posao i dodatnu zaradu.

Stan na dan – kako legalno izdavati sopstveni smeštaj i dodatno zaraditi

Kratkoročno izdavanje apartmana u poslednjih nekoliko godina zaživelo je i kod nas, a kao rezultat te ekspanzije smanjio se broj stanova za dugoročno izdavanje na tržištu nekretnina, jel su mnogi vlasnici krenuli da rade kratkoročno izdavanje apartmana i kuća po principu stan na dan i tako dodatno zarađuju.

Poslednjih nekoliko meseci turistička inspekcija krenula je u obilazak i kontrolu takvih smeštaja sa ciljem da se taj posao legaliziju a apartmani kategorizuju jel su privatni iznajmljivači postali nelojalna konkurencija hostelima i hotelima zbog rada na crno i ne plaćanja poreza.

Mnogi vlasnici stanova nisu ni znali gde se i kako trebaju prijaviti, a mnogi nisu jednostavno želeli.

Zbog svih vas koji se želite legalno bavito ovim poslom izdavanja apartmana, kuća i vikendica i ne želite imate problem sa državom i inspekcijama u budućnosti, u ovom blogu vam pojašnjavam i dajem osnovne informacije kako možete legalizovati vaš posao i dobro zaradititi a da to sve bude legalno i čisto.

Obzirom da moja firma Real House posluje na novosadskom tržištu nekretnina, objašnjenja koja slede prvenstveno se odnose na iznajmljivanje apartmana u Novom Sadu, ali slična procedura se primenjuje i u ostalim opštinama.

oglasavanje-apartmana-u-novom-sadu

Prvi korak u bavljenju poslom iznajmljivanja apartmana i privatnog smeštaja je kategorizacija smeštaja. Kategorizacija (registracija) apartmana je prva faza.

Da bi mogli otpočeti proceduru kategorizacije apartmana morate biti vlasnik stana ili imati overeno punomoćje vlasnika stana. Vlasništvo se dokazuje izvodom lista nepokretnosti koji se vadi u Službi za katastar.

Važno je napomenuti da kategorizaciju vršite kao fizičko lice i za to vam nije potrebno da otvarate firmu, registrujete delatnost i slično.

U Novom Sadu se obraćete gradskoj upravi za privredu u čijoj nadležnosti su poslovi turizma (Rumenačka 110a). Kod njih dobijate sve formulare i papire koje trebate popuniti, iznose taksi koje plaćate i spisak svih koraka i potvrda koje morate pribaviti.

Kada pribavite sve neophodne papire dobijate rešenje o kategorizaciji vašeg stana i broj zvezdica koji zavisi od opremljenosti vašeg smeštaja za izdavanje.

Registrovali ste vaš smeštaj kao fizičko lice što znači da ne možete da izdajete račune jel nemate fiskalnu kasu, sledeći korak je da izaberete saradnika – firmu, agenciju ili drugo prevno lice preko koga ćete vršiti naplatu.

Real House sa svojim saradnicima i klijentima potpisuje takve ugovore o saradnji i omogućava privatnim iznajmljivačima da vrše naplatu, plate porez i boravišnu taksu i da svakom gostu izdaju račun, kao i da prime ulatu preko računa firme.

Šta naši klijenti kažu o nama

Firma preko koje radite u obavezi je da plati porez i boravišnu taksu umesto vas i da izda račun.

Nakon potpisivanja ugovora sa agencijom taj ugovor ponovo nosite u gradsku upravu za privredu kako bi oni registrovali ugovor i imali evidenciju preko koga radite.

Završili ste proceduru, sada ste legalni, ostaje vam samo da vodite knjigu gostiju i dočekujete goste.

Real House vam stoji na raspolaganju za sve informacije u vezi kratkorolnog izdavanja vaših stanova, kuća i vikendica.

Svetski je trend da se ovaj vid izdavanja smeštaja koristi u sve većem broju kao turistički smeštaj gostiju, jel se ispostavilo da je najpovoljniji, najkomforniji, jednostavno gost dobija najviše za svoj novac.

Ovo je prvi u nizu blogova koje ćemo objavljivati, a tiču se izdavanja privatnog smeštaja kako bi edukovali što veći broj ljudi koji se bave ovim poslom ili to nameravaju, a gostima omogućiti što bolji, kvalitetniji i isigurniji smeštaj.

Videli ste da nije teško biti legalan a i ne košta mnogo.

Za više informacija, korisne savete kako da poboljšate vaše smeštajne kapacitete i postanete konkurentniji upišite se na našu mail listu i dobijaćete korisne informacije, a možete nas pratiti i na društvenim mrežama, komentarisati, postavljati pitanja i deliti koristan sadržaj.

Vladimir Rafajlović – Real House doo


[et_social_share] [fblike]