062 650 152 | Real House d.o.o. Licencirani posrednik za promet i zakup nepokretnosti reg. br. 177 | [email protected]

Porez na izdavanje nepokretnosti, pa zar se i to mora platiti. U poslednje vreme često slušamo o tome kako poreska uprava daje do znanja vlasnicima stanova koji se izdaju da će pojačati kontrolu plaćanja poreza na izdavanje nepokretnosti i time popuniti rupu u državnom buždetu.

Porez na izdavanje nepokretnosti nije nova kategorija, to je zakonska obaveza koja postoji ali se o njoj malo zna jer se u praksi slabo i retko sprovodi, a država verovatno nema mehanizme kako da kontroliše i naplati porez . Za očekivati je da će u predstojećem periodu poreska uprava pojačati kontrolu po ovom pitanju jer po nekakvim podacima trenutno samo 1% vlasnika koji izdaju svoje nepokretnosti uredno plaća porez na izdavanje.

U ovom tekstu ćemo pokušati odgovoriti na najčešća pitanja iz ove oblasti jer Real House kao posrednik čije usluge obuhvataju izdavanje stanova u Novom Sadu, iznajmljivanje kuća Novi Sad i izdavanje lokala i poslovnih prosora imamo u obavezi da edukujemo i upoznamo zakupadavce i zakupce o pravima i obavezama koje nastaju po pitanju plaćanja poreza.

Porez na izdavanje i zakup nepokretnosti je jedna kategorija poreza na dohodak građana tzv. porez od kapitala.

Ko plaća i koliki je porez na izdavanje nepokretnosti ?

Poreski obveznik je fizičko lice, vlasnik nepokretnosti koji ostvaruje prihode od izdavanja. Poreska osnovica je bruto cena koja se dobije na osnovu zakupnine, ona se umanjuje za normirane troškove u iznosu od 25% i na nju se dodaje poreska stopa od 20%, a sve ukupno čini iznos porez koji se treba platiti.

Da bi bilo razumljivije objasnićemo na sledećem primeru:

Zakupnina sa izdavanje stana je 20.000,00 dinara, ona se množi sa normiranim troškovima od 25% i dobijamo osnovicu od 15.000,00 dinara, na nju se primenjuje poreska stopa od 20% i dobija iznos poreza od 3.000,00 dinara. Što znači da na zakupninu od 20.000,00 dinara treba da platimo porez od 3.000,00 dinara.

Kako se plaća porez na izdavanje nepokretnosti ?

Porez na izdavanje nepokretnosti se plaća po principu samooporezivanja, što znači da je primalac zakupnine u obavezi da sam obračuna, prijavi i plati porez na određen račun poreske uprave. Poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu i podnosi se na obrascu PP OPO, a od 01.03.2016. godine isključivo u elektronskoj formi.

Ona linku poreske uprave pogledajte video uputstvo o tome kako se elektronski podnosi prijava.

Kako popuniti i predati poresku prijavu

Ukoliko se zakupnina ugovara i plaća na godišnjem nivou tada se prijava podnosi, obračunava i plaća za ceo iznos dobijene zakupnine, a ukoliko se zakupnina prima mesečno tada je vlasnik nepokretnosti dužan da podnese poresku prijavu svaki puta kada dobije iznos zakupnine odnosno svaki mesec.

Šta se dešava ukoliko fizičko lice izdaje svoju nepokretnost pravnom licu. U tom slučaju obveznik je i dalje fizičko lice sticalac prihoda ali pravno lice ima obavezu da prilikom isplate zakupnine obračuna, obustavi i uplati na propisan račun porez na dohodak (porez po odbitku).

Ovo nam govori u prilog činjenici da je mnogo bolje izdati svoju nepokretnost pravnom licu koje će umesto vas platiti porez.

Na kraju nam ostaje da vidimo da li će strožija primena i kontrala plaćanja poreza na izdavanje nepokretnosti dodatno podići cene zakupa ili će one ostati nepromenjene.

[et_social_share] [fblike]