062 650 152 | Real House d.o.o. Licencirani posrednik za promet i zakup nepokretnosti reg. br. 177 | [email protected]

Svi Vi koji ste se zainteresovali za čitanje ovog bloga verovatno ste potencijalni kupci stana, kuće, vikendice, lokala, placa. Nikada se niste susreli sa izazovom koji se zove kupovina nekretnine i hteli bi sasnati više o tome. na pravom ste mestu. Pokušaćemo Vam u najosnovnoijim crtama predstaviti proceduru kupovine nekretnine, korak po korak, sve šta trebate znati i pot koji trebate preći od traženja nekretnine do uknjižbe na Vaše ime.

U ovom tekstu dali smo samo osnovne korake ne ulazeći i neobrazlažući ih podrobnije jer će oni kao zasebne teme biti obrađeni kao jedan od sledećih blogova koje pišemo.

Odakle početi traženje nekretnine

Gomile oglasa, internet portala, novine, agencijske ponude, sve su to izvori gde možete pronaći nekretninu samo je pitanje koliko vremena imate da tražite i obilazite, najbolji način za to je pronaći dobru agenciju u koju imate povrenje, oni vam taj posao mogu odraditi a da potrošite manje svog vremena, da budete sigurni i zaštićeni. Agencije međusobno sarađuju, razmenjuju nekretnine i imaju uvid u ponudu na tržištu, tako bi bar trebalo biti ako svoj posao rade profesionalno. Obavezno proverite da li agencija radi legalno i da li je licencirana – registar posrednika.

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira nekretnine

Većina kupaca gleda kuću ili stan i donosi odluku na osnovu toga da li im se sviđa. Postoje stvari koje svakako ne treba zanemariti, ko su komšije, šta je u planu da se gradi pored zgrade ili kuće da ne kupite stan sa divnim pogledom , a da za godinu dana ispred vašeg prozora nikne zgrada, kako se održaja zgrada, koliko ulaganja imate i naravno papirologija.

Kako proveriti nekretninu koju kupujete

Kada ste odabrali nekretninu koju kupujute potrebno je da je proverite da li je uknjižena, da li je prodaje kupac koji se u katastru vodi kao vlasnik, da li ima tereta, hipoteke, da li neko drugi polaže pravo na nju, da li ima suvlasnika i niz drugih stvari za što svakako treba angažovati stručnjaka. Od kupca tražite Prepis lista nepokretnosti. Proverite i komunalne račune, da li su plaćeni, imali dugovanja.

Cena nekretnine

Kada ste rešili da kupite izabranu nekretninu treba utvrditi sa prodavcem cenu nekretnine, obično kod prodaje nekretnina istaknute cene su podložne korekciji, prodaja i kupovina nekretnina je trgovina imajte to na umu. Kada ste se dogovorili oko cene treba utvrditi dinamiku plaćanja, način plaćanja. Imajte na umu da sve transakcije koje prelaze 15000€ moraju da se realizuju preko banke, odnosno preko računa, u suprotnom su i kupac i prodajava u prekršaju po zakonu o deviznom poslovanju.

Kupoprodajni ugovor i overa

Sve je dogovoreno, ostaje da se sastavi kupoprodajni ugovor, to vam radi advokat ili agencija, nikako nemojte sami pokušavati prepisati nečiji ugovor ili koristiti blanko primerke. Sada dolazi vreme za Javnog beležnika koji mora do overi kupoprodajni ugovor (solemnizuje) jer jedino overen ugovor je ponovažan. Isključivo Javni beležnici overavaju ugovore, sud ili bilo koja druga ustanova to ne rade i ne mogu da rade.

Isplata kupoprodajne cene i primopredaja

Ako se isplata radi preko računa najbolja varijanta je da kupac i prodavac imaju otvorene račune u istoj banci (tako je trošak transakcije najmanji). Za prebacivanje novca Vam je potreban kupoprodajni ugovor i lične karte, a službenik banke će izvršiti prebacivanje novca sa računa kupca na račun prodavca. Ostalo je još da dobijete ključeve, izvršite primopredaju, čestitam sada ste sigurno veoma srećni.

Obavezama jošnije kraj…

Plaćanje poreza

Ukoliko ste kao kupac preuzeli obavezu da platite porez na prenos apsolutnih prava to činite podnošenjem zahteva u poreskoj upravi na teritoriji gde se nalazi nekretnina koju ste kupili. za tio Vam je potreban obrazac PPI4, kupoprodajni ugovo i aneks ako postoji, fotokopija lične karte prodavca. Zahtev se podnosi na ime prodavca. Poresku prijavu morate podneti u roku od 10 dana od datuma overe jer u suprotnom rizikujete plaćanje kamate, a rešenje treba da dobijete u roku od 60 dana, nakon toga Vam ostaje da platite porez po rešenju ili da se žalite ako smatrate da je poreska uprava odredila nestazmerno veliki iznos za plaćanje.

Pored plaćanja poreza imate obavezu da Vašu podnesete i prijavu za plaćanje poreza na imovinu, a to činite u lokalnoj poreskoj upravi podnošenjem Vaše fotokopije lične karte, fotokopije kupoprodajnog ugovora i poreske prijave na obrazcu PPI2.

Uknjižba u katastar, sticanje vlasništva

Još niste postali vlasnik, jer se vlasništvo stiče upisom u Katastar nepokretnosti, nemojte oklevati predajte u nadležnom katastru dokumentaciju i uknjižite se kao vlasnik.

Za katastar Vam je potrebno:

  • zahtev koji dobijete u katastru
  • plaćene takse 
  • original i overena fotokopija kupoprodajnog ugovora i
  • fotokopija lične karte

Rešenje o uknjižbi dobijate na kućnu adresu.

Prebacivanje komunalnih računa

Ostalo Vam je još samo da sa fotokopijom ugovora prebacite komunalne (gas, struja, voda, grejanje, telefon i dr.) račune na Vaše ime.

Čestitam Vam još jednom uradili ste sjajan posao, postati vlasnik nekretnine jedna je najvažnijih i najlepđih stvari koja vam se može desiti u životu.

Ukolikoi Vam sve ovo zvuči komplikovano, nemate vremena da se bavite ovom procedurom ili jednostavno smatrate da će taj posao za Vas neko bolje i brže uraditi, savetujem Vam da koristite usluge ljudi kojima je to posao, upravo zati mi i postojimo.

Nemojte se ustručavati da pitate bilo šta što Vam nije jasno, u donjem formularu postavite pitanja, rado ćemo Vam odgovoriti, a možete nas pratiti i pitati i na društvenim mrežama. Ako Vam se svideo ovaj tekst, komentarišite, podelite ga i preporučite vašim prijateljima, možda još nekome pomognemo.

[et_social_share] [fblike]