062 650 152 | Real House d.o.o. Licencirani posrednik za promet i zakup nepokretnosti reg. br. 177 | office@realhouse.rs

Pitanja i odgovori

Kako Vam možemo pomoći.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi nekretnina i poslovima sa nekretninama (prodaja nekretnina, kupovina i izdavanje nekretnina, uknjižba nekretnina, legalizacija, vlasnički odnosi, i slično) i smatrate da vam mi možemo pomoći našim savetima i uslugama, učestvujte u našem mini forumu, postavite pitanje, komentarišite i saznajte nešto novo.

Na dnu ove stranice nalazi se polje u kome možete da postavite pitanje. Trudićemo se da u što kraćem roku dobijete odgovor i da budete informisani.

372 Comments

 1. Postovani, hteo bi da kupim kucu preko kredita, ali kuca je nekih 20% a drzavnom zemljistu. Stim da zemljiste nije otudjeno nego posoji pravo na uzivanje zemljista i otkup istog od drzave. Da li na takvu kucu banka hoce da odobri stambeni kredit.

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Banka verovatno nece dati kredit za takvu nepokretnost jer zahtevaju da i objekat i parcela u celosti budu na ima korisnika kredita, odnosno kupca, ali pokusajte da pitate u banci za misljenje.

   S postovanjem

   Reply
 2. Poštovani! Interesuje me dali notar overi ugovor o kupoprodaji za takav objekat koji se vodi u katastar nepokretnosti da je izgrađen bez građevinske dozvole?

  Reply
  • Real House

   Poštovana

   Prometovanje nelegalno sagrađenih objekata je mogoće ali ima uslova koji moraju biti ispunjeni, da je predat zahtev za ozakonjenje i da je parcela u vlasništvu ili u korištenju prodavca.

   S poštovanjem

   Reply
 3. Postovani,
  Da li mi mozete reci da li mogu da kupim plac sa kucom koja je bez odobrenja za gradnju i koju bih posle kupovine legalizovao? Plac je javna svojina grada Novog Sada a kuca je privatna svojina(bez odobrenja za gradnju).
  Da li se plac moze prebaciti u privatnu svojinu prethodno?
  Zoran

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Nepokretnosti koje ste opisali u vasem pitanju možete kupiti pod uslovom da je kao korisnik parcele upisan prodavac i da je predat zahtev za ozakonjenje nelegalnog objekta, odnosno da ako nije predat zahtev da ima projekat izvedenog stanja.
   Plac prethodno ne možete konvertovati u privatnu svojinu dok se ne ozakone objekti.
   S poštovanjem

   Reply
 4. Poštovani,

  Želeo bi da kupimo kuću koja je legalizovana, od vlasnika koji ju je nasledio. Međutim, postoje pomoćni objekti koji nisu legalizovani.
  Da li mogu da kupim kuću i naknadno legalizujem pomoćne objekte?
  Jer su me u opštini informisali da legalizovati može samo vlasnik, a da se vlasnik ne može promeniti dok se objekti ne legalizuju. Da li je to tako?

  Hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vlasništvo se može promeniti bez obzira na nelegalizovane pomoćne objekte ukoliko je sadašnji vlasnik i vlasnik parcele i ukoliko je ona u privatnom vlasništvu.
   nakon toga vi možete ozakoniti nelegalne objekte.

   S poštovanjem

   Reply
   • Hvala puno na brzom odgovoru.

    Reply
 5. Postovani, interesuje me kakav je proces prevodjenja zemiljista koji je kupljen skoro pre trideset godina. Da li postoje neke olaksice ili se to mora obaviti po novom zakonu?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Za prenos vlasništva vam je potreban overen original kupoprodajni ugovor, fotokopija lične karte kupca i plaćene takse za katastar.

   S poštovanjem

   Reply
 6. Poštovani,
  Moji roditelji napravili su kuću 1965 godine na placu od 270 m2 pa me interesuje kako ja mogu da
  legalizujem tu kuću navodno plac mora da bude najmanje 300 m2.

  Zahvaljujem
  Dragiša

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Podnesite zahtev za ozakonjenje u nadležnoj opštini a oni će vam reći šta morate dostaviti od dokumentacije.

   S poštovanjem

   Reply
 7. Postovani bila bih Vam zahvalna na odgovoru. Prodajemo kucu koja je legalizovana i na koju smo mi digli stambeni kredit pre par godina ,ali postoji objekat (okucnica) koja nije legalizovana. Mene interesuje da li mogu da prodam kucu bez obzira na taj nelegalizovani deo. I koliko traje sam proces legalizacije? Unapred hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovana Olga

   Možete prodati kuću bez obzira na nelegalizovani objekat. Javni beležnik koji vam bude overavao kupoprodajni ugovor reći će vam šta trebate od dokumentacija.
   Što se tiče vremena za legalizaciju ono zavisi od opštinskog organa koji radi te poslove, od broja zahteva i niko vam precizno ne može reći koji je to rok.
   S poštovanjem

   Reply
   • Hvala Vam najlepse na odgovoru,svako dobro Vam zelim

    Reply
 8. Postovani,
  2009.godine moji roditelji su uradili kompletan projekat za tavanski prostor koji smo pripojili nasem stanu, uz 100% saglasnost stanara. Medjutim, sticajem okolnosti, dokumentacija nikada nije pedata za proces legalizacije. U medjuvremenu je komsinica do nas, uradivsi istu stvar, nama oduzela 6 m2 i legalizovala ih regularno, u pravovremenom roku.
  Sada bismo supuga i ja zeleli da legalizujemo nas prostor, pa me interesuje da li je zbog promene u 6m2 neophodno raditi ceo projekat iz pocetka, ili je moguce napraviti nekakav aneks ili slicno?

  Hvala i pozdrav.
  Sasa

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Verovatno ćete morati da radite nov projekat izvedenog stanja jel sadađnje stanje ne odgovara projektu kojeg imate, ali bi bilo najbolje da proverite u opštinskom organu koju se bavi poslovima legalizacije.

   S poštovanjem

   Reply
 9. Da li nekretnina za koju se uzimam kredit mora da se vodi kao vlasnistvo nosioca stambenog kredita ili je moguce da se vodi kao vlasnistvo nekog drugog npr clana porodice?

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Nosilac stambenog kredita uvek mora da bude kupac, ne može jedna osoba da bude kupac, a druga da uzima kredit jel banka takav kredit neće odobriti.
   kada kupac i nosilac kredita kupi stan i ugovor overi kod beležnika može nakon toga stan prodati ili pokloniti drugom licu ali će teret hipoteke u korist banke ostati upisan na tom stanu.

   S poštovanjem

   Reply
 10. u postukpu sam kupovine stana preko kredita kredit je odobren ali banka nece da pusti novac dok se ne upise kvadratura u lis nepokretnosti kako mogu da upisem kvadraturu zanima me ceo postupak i sta je sve potrebno od dokumentacije.hvala

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Osnovno pitanje je zbog cega kvadratura nije upisana. U najvecem broju slucajeva razlog je taj sto stan nije etaziran.
   Morate angazovati ovlascenu geodetsku organizaciju koja ce izvrsiti merenje stana i napraviti projekat etaziranja nakon cega taj projekat predajete u opstinski organ zaduzen za pitanja urbanizma koji treba da donese resenje o etaziranju, odnosno da potvrdi projekat etaziranja.
   Resenje koje dobijete dostavljate katastru koji ce da upise kvadraturu.

   S postovanjem

   Reply
   • nije upisana zato sto je zgrada zidana 1960 a tada su se stanovi uknjizavali bez kvadrature, nije samo ovaj stan da nije upisana kvadratura vec nijedan stan od 48 nije upisana kvadratura u list nepokretnosti.. Merenje stana od vrstaka sam predao u 27.mi mart u katastar i podneo zahtev za upis kvadrature juce sam bio da proverim dali je zahtev rese i reklisu mi da je zahtev odbijen a razlog zbog kojeg je odbijen je naveden u resenju

    Reply
 11. Poštovani,
  trebalo bi da kupim stan koji je uknjižen, ali nema podataka o kvadraturi. Sadašnji vlasnik izvadio je iz katastra vlasnički list, na kome ništa ne piše za kvadraturu. Zanima me da li banka može da odobri kredit za takav stan, i da li ću ja moći kasnije da se uknjižim kao vlasnik i dopunim taj podatak vezan za kvadraturu u katastru? I zbog čega u vlasničkom listu izostaje samo taj podatak?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Stan nije etažiran i zbog toga nije iskazana kvadratura.
   Banka verovatno neće dati kredit za takav stan, vi ga možete kupiti i uknjižiti se na njega ali bez kvadrature.
   Ono što je potrebno je da se stan etažira.

   S poštovanjem

   Reply
 12. Kupujem stan iz kredita u zgradi koja je izgrađena u Beogradu 1976. godine. Uvidom u katastarske knjige koje su dostupne svima na internetu sam utvrdio da u podacima o parceli stoji da je gradsko građevinsko zemljište, državne svojine a da u podacima o zgradama i drugim građevinskim objektima u delu pravni status objekta stoji da je objekat izgrađen bez odobrenja za gradnju i da imalac prava nad objektom ima preduzeće u društvenoj svojini s udelom 1/1 i da objekat ima teret “Objekat građen bez dozvole” upisan 14.04.2014. godine.
  I sve bi to bilo normalno da se u toj zgradi ne nalaze više stanova koji su uknjiženi na pojedine vlasnike kao privatna svojina i to kao 1/1, bez zabeležbi i tereta?!?!
  Kako nemam nikakva iskustva u ovoj oblasti, a “stručnjaci” koje konsultujem mi dodatno komplikuju situaciju tako da mi se čini da iz dana u dan ja sve manje i manje znam, obraćam Vam se sa pitanjem da li je uopšte pametno, imajući na umu sve napred navedeno, ulaziti u zavrzlamu oko kupovine stana u ovoj zgradi koji je uknjižen na fizičko lice kao 1/1, bez tereta i zabeležbi, da li mogu da očekujem neke kasnije troškove u vezi sa “pravnim stanjem” zgrade u pogledu plaćanja nekih taksi jer je ista građena bez dozvole tj. odobrenja, kolike bi mogle da budu te i takve takse, da li je normalno da se u ovoj i ovakvoj zgradi uopšte uknjižavaju stanovi i da li će mi banka uopšte odobriti kredit za stan koji je uknjižen u ovoj i ovakvoj zgradi?
  Hvala unapred na odgovoru!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postoje slučajevi gde su stanovi uknjiženi na vlasnike a zgrada nije legalizovana.
   Vi možete slobodno kupiti takav stan i uknjižiti ga na sebe. Što se tiče banke morate sa bankom proveriti konkretan slučaj da li bi u takvoj situaciji kreditirali kupovinu, to zavisi samo od banke i njene politike.
   Kupovinim takvog stana eventualno možete imati dodatne troškove oko legalizacije zgrade i zato je potrebno proveriti u kojojje fazi ozakonjenje i da li će stanari imati dodatnih droškova.

   S poštovanjem

   Reply
 13. Postovani molim Vas za pomoc, naime radi se o tome da sam pre 37 godina podigao kredit kod Ljubljanske banke Beograd nad zamljistem na kom je sagradjena kuca koja danas treba da se legalizuje.U katastarskoj sluzbi su mi rekli da mi je potrebna brisovna dozvola koja treba biti overena kod notara.U agenciji za osiguranje depozira su mi rekli da banka vise ne postoji, da je ugasen privredni subjekat i da ne postoji osoba koja bi predstavljala tu banku kod notara.Kad je ugasen privredni subjekat nema potrazivanja.Da li mi mozete reci sta je ono sto treba da uradim u ovom slucaju, kako da dovijem dozvolu za brisanje hipoteke kako bi legalizovao kucu.Unapred hvala na odgovoru

  Reply
  • Real House

   Poštovana

   Ovo je pitanje koje morate uputiti advokatu i svako vam savetujem da to učinite.

   S poštovanjem

   Reply
 14. Poštovani,
  bio sam suinvestitor u izgradnji stambenog objekta, navodno investitor je izgradio vise kvadrata u stanovima koji su meni pripali( oko 12 m2) i za to mi traži novac.
  Nedavno sam saznao da je taj isti investitor iskoristio tavan kako bi izgradio dva duplex stana sto nije bilo navedeno ni u ugovoru ni u planu izgradnje. Ta dva stana nisu trebala da budu duplexi i po ugovoru su trebala da imaju 40m2 i 50m2, a ustvari oba imaju skoro po 100m2. Interesuje me da li ja mogu sad da tražim novac od njega jer samim tim neto gradjevinske povrsine ima vise i meni vise pripada?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Sve zavisi šta ste ugovorili u vašem ugovoru o suinvestiranju i na koji ste način rasporedili kvadrate i dobit. Suviše je kompleksno pitanje da bi vam na osnovu njega moao dati konkretniji odgovor.
   S poštovanjem

   Reply
   • Recite mi samo da li je protivzakonito to sto je iskoristio tavan da bi izgradio duplex stanove iako to nije navedeno u ugovoru i u planu ?

    Reply
   • Koliko je potrebno vremena za etazinje stana

    Reply
    • Real House

     Poštovana Ljiljana

     Etažiranje stana nije procedura koja dugo traje. Prvo morate angažovati ovlašćenu geodetsku firmu koja će izvršiti merenje i napraviti projekat etažiranja, nakon toga taj projekat predajete u opštinskom organu koji obavlja poslove vezano za urbanizam i koji donosi rešenje o etažiranju. To rešenje predajete u katastar da se upiše etažirana kvadratura.
     Ceo proces vremenski zavisi samo od organa koji donosi rešenje o etažiranju.

     S poštovanjem

     Reply
 15. Molim vas da razjasnimo pitanje iz Zakona o stanovanju i imenovanju upravnika zgrade. Dali moraju biti formirane stambene zajednice za LEGALIZOVANE i uknjižene zgrade i NELEGALIZOVANE i neuknjižene i u postupku legalizacije zgrade ?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Sve zgrade u kojim se stanuje moraju imati upravnika da li iz redova stanara ili profesionalnog upravnika bez obzira da li su legalizovane ili nelegalizovane.
   S poštovanjem

   Reply
 16. Postovani,kupio bih stan od vlasnika koji ga je dobio na poklon od majke. Majka je poklonila sinu stan koji se vodi na nju, ali ga je sticala u braku sa covekom ziveci u Holandiji. Sada se razvode i on je pokrenuo postupak u Holandiji i za taj stan. Ona ga je poklonila sinu u toku brakorazvodne parnice ili kako se vec kaze. Mozemo li mi, ako kupimo stan, da imamo problem ili samo ona sto je isti poklonila? Hvala!

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Ukoliko je stan zajednička bračna imovina, odnosno stečen u braku smatra se da je zajednička imovina supružnika bez obzira što se vodi samo na jednog supružnika.
   Iz toga proizilazi da majka nije ni mogla pokloniti sinu stan bes saglasnosti supruga. Ukoliko Vi kupite taj stan vi nećete imati problem ali će imati vaš prodavac, a i pitanje je da li će javni beležnik hteti da overi takav ugovor u kojem drugi suvlasnik nije dao svoju saglasnost.
   Prodavac bi trebao da dokaže da je to njena posebna imovina.
   Moj savet je da se ne upuštate u takvu kupovinu pre nego supružnici završe brakorazvodnu parnicu i podele imovinu da se vidi kome šta pripada.
   S poštovanjem

   Reply
 17. Postovanje,interesuje me u vezi legalizacije.U stambenoj kuci postoji u prizemlju je trenutno magacinski prostor ,u resenju koje stoji za rusenje onosno pocetak legalizacije stoji stambeno poslovni prostor,tako je verovatno jos ranije bilo jer je nekada tu bio dragstor.Zbog takse za legalizaciju koja je velika 250000 dinara,da li taj prostor u prizemlju kuce moze sto hitnije da se preimenuje u stambeni,ionako smo to planirali zbog manjka prostora,kakva je procedura.Unapred vam hvala,i svaka cast na ovom forumu i profesionalnoscu vasoj.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   odgovor na to pitanje morate potražiti u opštinskom organiu koji se bavi urbanističkim poslovima, da li će vam odobriti prenamenu pre ozakonjenja.
   S poštovanjem

   Reply
 18. Poštovani, hteo bih da kupim od komšije 20 kvadrata od njegovog placa, kakav je postupak za uknjiženje tih 20 kvadrata. S poštovanjem Milan

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postupak je identičan kao i prilikom kupovine bilo koje druge nekretnine. Pošto se radi o maloj kvadraturi vi ćete kupiti deo njegove parcele i postati suvlasnik sa komšijom na delu koji ste kupili. Napravite kupoprodajni ugovor, overite kod javnog beležnika i nakon toga u katastru uknjižite vaše vlasništvo.
   S poštovanjem

   Reply
 19. Izgubio sam broj zahteva za legalizaciju i kako sada da do]em do njega

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vaš zahtev se nalazi u opštinskom organu koji je zadužen za poslove legalizacije odnosno ozakonjenja gde možete dobiti broj zahteva.
   S poštovanjem

   Reply
 20. Parcela je cepana 1979 godine, 1980 godine je izvršena preparcelizacija gde piše kome dostaviti. Sada se dešava da nije upisano u katastru dobro a mi imamo to rešenje. Kako to rešiti? Hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Poštovana Ana

   Rešenje koje ste dobili iz opštine a na osnovu projekta preparcelacije trebate dostaviti u nadležnu sluzbu za katastar.
   S poštovanjem

   Reply
 21. Postovanje,kuca je u procesu legalizacije,ima oko 330 kvadrata i 4 ulaza.Vodi se na mog oca au njoj zive ja i 3 brata,Pitanje je da li otac po osnovu ugovora o poklonu moze prepisati ta 4 dela k uce ponaosob na mene i tri brata,hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vaš otac može da pokloni vama kuću a vi bi je naledili u idealnim delovoma ukoliko kuća nije etažirana.
   S poštovanjem

   Reply
 22. Postovani,
  nasledila sam stan koji je uknjizen ali bez kvadrature. Prebacila sam stan na svoje ime i ja se uknjizila. Sada zelim da prodam stan ali se kupci zale jer nema kvadrature i potrazivala sam specifikaciju stana u opstini ( posto su mi rekli da katastar uvazava samo dokument iz opstine). Opstina nema podatke o tome i potrazivala je to od JKP-a, ali se sada ispostavilo da ni JKP nema te podatke. Sada su iz opstine potrazivali od Republickog zavoda za izgradnju i rekli mi da ko zna koliko cu cekati… Meni se sada vec malo zuri i taj papir mi je veoma potreban, kako i da li ja mogu sama resiti taj problem i potrazivati licno specifikaciju i gde da se obratim? Hvala unapred…

  Reply
  • Real House

   Poštovana Marija

   Vaš stan nije etažiran i zbog toga kvadratura nije iskazana. Potrebno je da angažujete geodetsku službu koja će izvršiti merenje stana i napraviti elaborat etažiranja, a nakon toga u opštini je potrebno da na osnovu toga merenja dobijete rešenje o etažiranju i sa tim rešenjem u katastru upisujete kvadraturu.

   S poštovanjem

   Reply
 23. Postovanje,
  pitanje cu pokusati uprostiti koliko umem.
  U pitanju je stan,koji je moj suprug dobio nakon smrti njegovog oca ,koji je taj stan svojevremeno otkupio od drzave i vodio se kao vlasnik 1kroz 1,pa je i moj suprug kao jedino dete nasledio isto tako 1 kroz 1. Medjutim,u tom stanu oduvek zive njegovi stricevi,ne znam tacno da Vam kazem ni kako je njihova majka sa njima trojicom ni dosla do tog stana,poenta je da niko nije imao novca da otkupi taj stan sem oca moga supruga,i tako je uknjizen na jednog vlasnika,njega. Zanima me da li oni mogu uticati na dalje otudjenje ili prodaju toga stana,da li mogu da ga utuze nekim internim mozda ugovorom,ili da su zasticeni podstanari ili bilo kako drugo? Dakle da li moj suprug moze bez ometanja prodati taj stan bez obzira sto oni tu zive ceo zivot,jer u dokumentima se ne vode kao vlasnici?
  Hvala naj lepse unapred

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je vaš suprug jedini vlasnik stana i ukoliko nema nikakvih zabeležbi i tereta u katastru nema nikakve smetnje da on stan proda.

   S poštovanjem

   Reply
   • Pozdrav. Interesuje me. Ovakav je slucaj. Deda je umro. Odlukom suda stan ce biti prodat i novac ce biti podeljen na 3 dela. Babi, majci i ujni. Baba zeli da njen deo prepise meni(unuku). Koji je postupak?

    Reply
    • Real House

     Poštovani

     Jednostavno napravite ugovor o poklonu i bakin deo na osnovu toga ugovora će pripasti vama-

     S poštovanjem

     Reply
 24. Poštovani,

  U toku trajanja braka kupio sam nekretninu i prijavio je kao adresu stanovanja. Brak je sporazumno razveden i pošto ni bivša supruga ni ja nismo imali nikakvih materijalnih zahteva prema drugoj strani, sud je u presudi o razvodu upotrebio formulaciju “Konstatuje se da predlagači nemaju zajedničke maloletne dece kao ni zajednički stečene bračne tekovine”. Sada želim tu nekretninu da prodam i agencija preko koje sam želeo to da učinim mi je tražila pismenu, overenu izjavu bivše supruge da mogu da je prodam. Zašto je to potrebno ako u presudi piše “… nema zajednički stečene imovine…”? U toj agenciji kažu da drugačije notar neće da overi kupoprodajni ugovor. Da li je tako?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Presuda Vam sluzi kao dokaz da nemate zajedničke imovine i to prilažete kod javnog beležnika, tako da bivša supruga nema potrebu da daje izjavu.

   S poštovanjem

   Reply
 25. Poštovani,
  Kupila bih stan u novogradnji,gde je predat zahtev za legalizaciju.Ukoliko,u nekom slučaju,budem sama morala,nekad,da legalizujem stan,šta bi mi u tom slučaju bilo potrebno od dokumentacije(da je odmah uzmem od investitora,za svaki slučaj)

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Poštovana

   Pitanje je da li se vodi legalizacija cele zgrade ili samo vašeg stana i koja je dokumentacija predata.
   proverite u opštinskom organu koji vodi legalizaciju, odnosno ozakonjenje šta je od dokumenata predato i da li još nešto nedostaje.

   S poštovanjem

   Reply
 26. postovani
  Kupio sam stan u zgradi i u ugovoru mi pise da imam 0 m2 tavana kao i ostalim stanarima.Proveravao sam u katastru i tavanski prostor ne postoji kao zasebna jedinica i receno mi je da niko nije ni mogao da kupi tavan. Medjutim krov je lose uradjen i prokisnjava a vecina stanara je spremna da da saglasnost za rekonstrukciju krova onom ko hoce da da novac za to. Medjutim da ne bi bilo probleme kasnije oni koji hoce da daju novac traze i da im pripadne procentualni deo vlasnista nad tavanom. Sve ovo bi se radilo bez nadogradnje ili bilo kakve promene izgleda krova tj bila bi cista rekonstrukcija. Ali postoji problem jer tavan kao tavan ne moze da ima vlasnika i da bude uknjizen vec mora da se trazi dozvola za pretvaranje tavanskog u stambeni prostor i sve dozvole koje idu uz to.
  Pitanje je da li pravno moguce da vecina stanara da saglasnost onima koji hoce da ucestvuju u tome a da oni dobiju deo prostora kao kompenzaciju za to i koja je procedura. Zgrada ima formiranu skupstinu stanara po novom zakonu.
  s postovanjem

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je potrebna sanacija krova, skupština stanara treba da organizuje popravku i tu učestvuju svi stanari jer se radi o krovu zgrade. tavan je inače zajednička prostorija svih stanara i ne mora se pretvarati u stambeni prostor da bi se izvršila rekonstrukcija i popravak.

   S poštovanjem

   Reply
 27. Poštovani,
  Pokušala sam da uknjižim stan broj 62 koji sam kupila u novogradnji, površine 44 m2.Nadograđeni deo zgrade ima građevinsku i upotrebnu dozvolu.U katastru, stan br.62 je upisan na investitora u površini od 84 m2.Moj zahtev za uknjiženje je odbijen rešenjem, jer prema zaključku katastra nisam dostavila:
  -specifikaciju ( uverenje) o broju,strukturi i površini predmetnog stana
  – Aneks Ugovora kojim će biti preciziran broj stana

  Podnela sam žalbu na rešenje ali ne znam šta dalje treba da uradim da bih postala vlasnik ?

  Reply
  • Real House

   Poštovana Jasmina

   Pre nego što ste kupili stan morali ste proveriti katastarsko stanje. katastar Vas neće uknjižiti dok ne dostavite tražene dokumente.
   Pretpostavka je da je investitor imao dozvolu za 84 m2, tako ga uknjižio a posle toga stan podelio na dva manja a nije to papirološki ispratio.

   S poštovanjem

   Reply
  • Real House

   Poštovani

   Katastarsko stanje se ne poklapa sa stvarnim stanjem i u tome je problem. Pošto je kvadratura stana veća u katastru, pretpostavka je da je investitor napravio dva stana a da ih katastarski nije razdvoio.
   Moraćete svakako da bribavite te dokumente koje vam je katastar tražio da bi vam uknjižili.

   S poštovanjem

   Reply
 28. Poštovani, Uzeo sam stambeni kredit 2006. godine koji je bio regresiran od države. Naime dobio sam 22.500 evra od Metals banke i 5000 evra od države. Ukupno 27.500 evra. Morao sam dati hipoteku nad kupljenom nekretninom. Od tada je Metalas banka ugašena i umesto nje sam primao platu u Razvojnoj banci Vojvodine. I ona je sada u stečaju pa su me prebacili u Poštansku štedionicu sa platom a kredit je ostao u RBV. I oni su pre dve godine prebačeni u Razvojni fond Vojvodine. Kada sam izvadio iz katastra podatak o hipoteci vidim da je i dalje na Metals banku. Da li mi ovo daje pravo da pustim zahtev za brisanje hipoteke iako sam još u otplati kredita kod RBV?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Za brisanje hipoteke Vam je potrebna brisovna dozvola poverioca odnosno pravnog naslednika poverioca.

   S poštovanjem

   Reply
 29. Poštovani,

  želela bih da kupim određeni plac na kome u katastru nema upisanih tereta( hipoteka niti zabeležbi), ali na porodičnoj stambenoj zgradi koja se nalazi na toj paceli ima upisana hipoteka. Vlasnici sa po 1/2 idealnog dela parcele su ista lica koja su i vlasnici kuće na kojoj je upisana hipoteka. Površina parcele je 16 a, u tom delu grada je dozvoljena gradnja ukoliko parcela ima 300 m2. Moj plan je se izvrši parcelacija zemljišta u kom slučaju bi se ta parcela podelila na dve i ja bih kupila onda parcelu na kojoj nema objekta. Molim Vas za mišljenje da li bih mogla imati problem prilikom parcelacije zemljišta budući da se na istom nalazi nepokretnost koja je opterećena hipotekom. Ili druga ideja je da jednostavno kupim idelani deo zemljišta i gradim objekat. Da li bih u ovom slučaju mogla imati problem ( s obzirom da bih bila vlasnik samo idealnog dela parcele, a da se na istoj nalazi objekat koji već ima hipoteku). Unared zahvalna na odgovoru.

  Reply
  • Real House

   Postovana Ana

   Najbolja opcija za Vas je da vlasnici parcele izvrse parcelaciju i da nakon toga vi kupite parcelu koju ste hteli i uknjizite se u 1/1 dela.
   Ukoliko kupite idealan deo trebace vam saglasnost svih suvlasnika kada bilo sta radite na toj parceli.

   S postovanjem

   Reply
 30. Postovani,
  Molim Vas da mi odgovorite posto sam od katastra u Zemun dobio odbijenicu za uknjizbu lokala iz razloga sto nije dostavljen dokaz o pravu svojine na istom od izvodjaca radova G.P,,Napred,, koji je i prodao prvom kupcu lokal i overen u sudu. Odlazio sam u G.P. Napred da mi daju dokaz o pravu sticanja prava svojine na lokalu, ali sam dobio odgovor da oni to ne mogu da pronadju jer je to bilo pre 30 godina iako su oni bili izvodjaci radova. Molim Vas da mi odgovirite da li sam ja u obavezi da pribavim taj dokaz ili se moze i bez toga da se izvrsi uknjizba.
  S postovanjem, hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Da bi se vi mogli uknjiziti na pomenutom lokalu mora da postoji pravni sled u katastru, odnosno svi prethodni vlasnici moraju biti uknjizeni pre vas ili morate imati dokaze o njihovom vlasnistvu, to se zove pravni sked.
   Bez tih dokaza, katastar vas nece uknjiziti.

   S postovanjem

   Reply
 31. Postovani, zainteresovana sam za kupovinu jednog stana koji nema tereta i zabeleski na sebi, kao ni sama zgrada. Medjutim deo parcele ima vrstu tereta : “ostale zabeleske” i “Zabeleska resenja o izvrsenju”. Mene zanima da li je bezbedno da kupim taj stan i da li mi on po nekom izvrsnom postupku moze biti oduzet? Hvala mnogo.

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Bitno je da stan kao posebni deo zgrade nema tere.
   Postojanje tereta na parceli ne ugrozava prava koja imate na stanu i mozete slobodno kupiti.

   S postovanjem

   Reply
 32. Poštovani,
  Veoma sam zadovoljan Vašim odgovorima na pitanja gradjana, koji su jednostavni, kratki i veoma konkretni…a ja postavljam sledeće pitanje:
  Brat i ja živimo u porodičnoj stambenoj zgradi gde svako ima po sprat, a prizemlje delimo po 1/2 posle smrti roditelja. Zgrada je radjena sa dozvolom od 82-e ali još je spolja nezavršena i nema upotrebnu dozvolu.
  PITANJE: Prizemlje, gde su živeli roditelji je stan, mada je planom predvidjeno kao garaže i pomoćne prostorije. Hteli bi da prodamo taj stan, pa nas interesuje, da li ga možemo prodati kao stan, pošto se u planu vodi kao garaže i pomoćne prostorije, ili su potrebne predhodno neke radnje. Sve je to uvedeno u katastru , imamo posedovni list, a stan ima sve zasebne odlike, plaća se porez, komunalije i ostalo od 83 godine….
  S poštovanjem, Pozdrav iz Niša…

  Reply
  • Real House

   Postovani Novica

   Hvala Vam na vasim komentaruma, sto se tice vaseg pitanja, s obzirom da zgrada nema upotrebnu dozvolu stan mozete prodati u postojecem stanju kao garazu, kao vanknjiznovlasnistvo ili da izvrsite prenamenu u stanbeni prostor tek po dobijanju upotrebne dozvole.

   S postovanjem

   Reply
 33. Postovani kada resenje unkatastru postaje konacno? Deo kuce sam prodala majci i dobili smo i ona i ja resenje da je ona upisana kao vlasnik. Nismo se zalili ni ona ni ja sto je logicno a uvidom u katastar pise da nema tereta samo postoji resenje koje jos nije konacno. Pa vas zato pitam u kom roku ono postaje konacno i da li moze neko drugi da ulozi zalbu? Pozdrav

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Na samom rešenju Vam piše koji je rok za žalbu, nakon usteka toga roka koji je obično 15 dana, ukoliko se niko ne žali rešenje postaje pravosnažno.

   S poštovanjem

   Reply
 34. Divno je sto pomazete ljudima na obakav nacin ☺

  Reply
  • Real House

   Hvala Sanja.

   s poštovanjem

   Reply
 35. Poštovani,
  u procesu sam izgradnje nove kuće kao privatni investitor od 2015. godine. Ona je sad na oko 80 % od potunog završetka. Želeo bi da je prodam, ali me interesuje da li me kači porez na kapitalnu dobit i ako kači na koji način bi je poreska uprava odredila. Od momenta rušenja stare kuće oslobodjen sam od strane poreske uprave privremeno plaćanja poreza na imovinu do izgradnje nove kuće tako da trenutno ne plaćam nikakav porez na imovinu.
  Molim vas za Vaš savet.
  Unapred zahvalan.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko se radi o novoj kući koju gradite tu nemate kapitalne dobiti.

   S poštovanjem

   Reply
 36. Postovani,

  Kupila sam kupoprodajnim ugovorom stan od investitora, overili ugovor kod javnog beleznika, sve je sasvim legalno, ali jos nisam u Katastru uknjizila stan na sebe. Sada posle dve godine volela bih da prodam stan. 1,Jel mogu da ga prodam iako nije uknjizen na moje ime u katastru vec samo u kupoprodajnom ugovoru, ili bi trebao prvo da ga uknjizim pa onda prodam?
  Unapred hvala

  Reply
  • Real House

   Postovana

   Formalno pravno vi stan mozete prodati, medjutim da bi se vas kuoac mogao uknjiziti kao vlasnik stana, prethodno se morate Vi uknjiziti, mora da postoji pravni sled.

   Reply
 37. Poštovanje.

  Ja sam Dr Aleksandar Stojanović iz Beograda.

  ČINJENICE – Od 1994. godine, nakon smrti oca, delim vlasništvo nad vikendicom sa rođenom sestrom koja živi u Kanadi od 1993. godine. Za protekle 23 godine nije ni materijalno ni fizički učestvovala u tekućem održavanju objekta i plaćanju računa i poreza za objekat – vikendicu.

  PITANJE – da li zbog tih činjenica imam po zakonu pravo na vlasništvo nad celokupnom nekretninom – vikendicom.

  Unapred hvala na razumevanju i saradnji.

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Na osnovu navedenog nemate osnov da dobijete vlasnistvo nad vikendicom u celini, osim u slucaju da vam sestra ne ustupi njen deo.
   U protivnom ako imate dokaze mozete potrazivati da vam ona plati polovinu troskova koje ste imali.
   S postovanjem

   Reply
 38. Postovani,
  Od zene sam se formalno razveo u julu 2014. U februaru 2014. je ona napustila stan. U aprilu 2014.(zvanično još u braku), sam prodao svoj stan gde smo ziveli (moje vlasništvo, kupljen 10 godina pre braka) i kupio drugi, manji. Da li mi je za prodaju ovog “novog” stana (uknjiženog na moje ime) potrebna saglasnost bivše žene?

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Ukoliko se radi o vasoj posebnoj imovini bracni drug me mora da daje saglosnost, odnosno stan mozete prodati bez njene saglasnosti.
   U svakom slucaju morate dokazati, dokumentovati, a pozeljno je i u kupoprodajnom ugovoru navesti da se radi o vasoj posebnoj imovini.

   S postovanjem

   Reply
 39. Poštovani….(ponavljam pitanje po preporuci gospodina generalnog menadžera)
  Porodična zgrada je izgradjena sa dozvolom i plaćenim svim komunalijama, ali još nema upotrebnu dozvolu. Po planu , prostorije u prizemlju su predvidjene kao garaže i pomoćne prostorije, ali je umesto toga napravljen stan u kome su živeli moji roditelji. Stan se vodi u katastru na mene i brata po 1/2 (idealna).
  Dali se može prodati kao stan, ili su potrebne neke predhodne pravne radnje…..
  S poštovanjem….

  Reply
 40. Poštovani,za par dana treba da potpišem ugovor u kojoj kupujem kuću.u kući ne stanuje niko.prilikom overe ugovora isplaćujem kuću ,kada imam pravo da se uselim,ponavljam kuċa je prazna.vlasnik tvrdi da ima pravo još bar mesec dana da ga koristi.hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Postovana

   Ulazak u posed kupljene nekretnine je stvar dogovora kupca i prodavca koji bi trebalo predvideti samim kupoprodajnim ugovorom.
   Od momenta stupanja kupca u posed kupljene nekretnine nastaje i obaveza placanja komunalnih racuna.

   S postovanjem

   Reply
   • Hvala

    Reply
 41. Poštovani,
  Da li je za dobijanje kredita od banke potrebno da je predugovor overen i da li je, kada se kupuje stan koji je stečen u braku, potrebno da se u ugovoru na strani prodavca navedu oba supružnika ili je dovoljna pismena saglasnost drugog supružnika,ili je, pak, dovoljna njegova usmena saglasnost?
  Hvala unapred!

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Da li je potreban overen predugovor zavisi od banke, iz nase prakse do sada banke nisu trazile overen predugovor, a sto se tice supruznika, banka trazi pismenu izjavu, a prilikom overe j e vni beleznik takodje zahteva izjavu supruznika da je saglasan sa prodajom.

   S postovanjem

   Reply
 42. Postovani,
  Pronasli smo stan koji nam odgovara, kupovina stana oko 20% ucesca, ostalo putem kredita. Stan je pod hipotekom, vlasnistvo 1/1, uknjizen stan i objekat legalizovan. Zena je kupila stan, u medjuvremenu se preselila u inostranstvo i prodaje ga. Rekli su da je opcija ili da prebaci hipoteku na drugu nekretninu ili da isplati kredit. Kupovina preko agencije. Zanima me da li je ovo komplikovana procedura i sta je najbolje tu traziti a da u svemu tome ostanemo zasticeni?

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Da bi kupili stan putem kredita on mora biti bez tereta odnosno ne moze da ima hipoteku, prodavac mora da isplati svoj kredit i skine hipoteku ili da prebaci hipoteku na drugu nepokretnost. To nije komplikovano ali zavisi od prodavca sta je njemu lakse i brze ostvarivo.
   U svakom slucaju dok vas prodavac ne uradi jednu od te dve stvari vi necete moci kupiti taj stan putem kredita jel jam banka nece dati kredit dok god je stan opterecen hipotekom.
   S postovanjem

   Reply
   • Hvala na odgovoru. Rekli su da bi u tom slucaju bio predugovor u kojem mi dajemo kaparu. Nama to nije sigurno jer fakticki mi mozemo dati kaparu ona odleprsa sa novcem pa se vucemo po sudu. Zanima me da li postoji mogucnost uplate kapare iskljucivo na racun banke, svrha uplate za zatvaranje njenog kredita i da ae u drugu svrhu ne moze koristiti. Ili neka druga opcija a da budemo sigurni na neki nacin. Ostalo joj je 69000£ do otplate kredita, stan kosta 65000 tako da bi dodala novac i otplatila kredit. Da li se upustati u tako nesto? Sta zahtevati. Hvala unapred.

    Reply
 43. Poštovani….
  Porodična zgrada je izgradjena sa dozvolom i plaćenim svim komunalijama, ali još nema upotrebnu dozvolu. Po planu , prostorije u prizemlju su predvidjene kao garaže i pomoćne prostorije, ali je umesto toga napravljen stan u kome su živeli moji roditelji. Stan se vodi u katastru na mene i brata po 1/2 (idealna).
  Dali se može prodati kao stan, ili su potrebne neke predhodne pravne radnje…..
  S poštovanjem….

  Reply
  • NE ZNAM ZAŠTO MENI NE DATE ODGOVOR…???

   Reply
 44. Postovani,
  Kupio sam zemljiste od uknjizenog vlasnika i imamo overen ugovor kod notara. U trenutku prodaje nije bilo nikakvih zabelezbi na zemljistu. Nisam preneo zemljiste u katastru na moje ime, samo smo overili ugovor kod notara i isplaceno je po ugovoru. Dve nedelje nakon toga privatni izvrsitelj je podneo zahtev za zabelezbu na pomenutom zemljistu jer je prodavac bio u postupku izvrsenja za njegovo dugovanje, a obzirom da ja nisam preneo vlasnistvo, u knjigama se i dalje vodi na prodavca a ne na mene. Napominjem da je zahtev za izvrsenjem na nepokretnosti predat dve nedelje nakon sto sam ja kupio zemljiste i overio ugovor o prodaji. Sta da radim sada?

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Pogresilu ste sto se niste odmag uknjizili, u ovom slucaju ukoliko vas prodavac ne resi dugovanje i to optereti nekretninu koju ste kupili, otaje vam jedino da ga tuzite.

   Reply
 45. Kako da prenesem vlasnistvo dela kuce koji pripada meni na majku?hvala

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Najjednostavniji i najjeftiniji nacin je ugovor o poklonu.

   S postovanjem

   Reply
 46. Podrav,
  pronasao sam stan koji bih kupio i u opisu stana stoji: “zgrada poseduje Rešenje o odobrenju za izgradnju kao i Potvrdu o prijemu dokumentacije”.
  Moje pitanje je da li su taj stan i zgrada regularni ili ne bih trebao da rizikujem sa takvom kupovinom?

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Ukoliko pise da zgrada ima odobrenje za gradnju to znaci da ima gradjevinsku dozvolu.
   Zgrada verovatno nema upotrebnu dozvolu i zgrada kao i sam stan nije jos uknjizena.
   Potvrda o prijemu dokumentacije verovatno znaci da su predati papiri za legalizaciju odnosno ozakonjenje.
   Trebate prvo da proverite sve ove navode i tek onda donesete odluku o kupovini.
   S postovanjem

   Reply
 47. Kako proveriti da li je preminula vlasnica nekada nekada predavala papire za legalizacuju s’obzirim da kupujemo kucu od njenog sina koji je nasao projekat kuce…Hvala

  Reply
  • Real House

   Postovana

   Proveru mozete izvrsiti u opstinskom organu zaduzenom za pitanja urbanizma, odnosno legalizacoje.

   Reply
 48. Stan u prizemlju porodične zgrade se u planu za gradnju vodi kao garaže i pomoćne prostorije..Da li se može prodati kao stan, ili su potrebne neke radnje pre prodaje….????

  Reply
  • Niste mi odgovorili na moje pitanje

   Reply
 49. Poštovani, molila bih za vašu pomoć, odnosno tumačenje šta znači. Kupili smo stan, i tek nakon potpisivanja ugovora i overe ugovora kod notara smo primetili i shvatili da parcela na kojoj se stan nalazi ima 3 hipoteke iz 2013 godine. Sam stan nema nikakvih zabelezbi i tereta na sebi.I predati su papiri za uknjižbu stana na naše ime. Molim Vas da nam pojasnite šta znači taj teret na parcelu? Da li priikom ndaj Bože naplate tih hipoteka možemo da ostanemo bez stana?

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Postojanje hipoteka na parceli nema veze sa vasim stanom tako da se ne morate bojati eventualne naplate. Vi cete uknjiziti svoje pravo vlasnistva, bitno je samo da hipotek nije na stanu.

   Reply
 50. Poštovani
  Ja i brat smo vlasnici stana u prizemlju porodične stambene zgrade na 1/2 (idealnu ) i placa..U stambenioj porodičnoj zgradi imamo osim toga svako svoj stan….Zgrada je radjena sa dozvolom sa plaćenim komunalijama i plaćenom naknadom za skloništa..Zgradi nije još završena fasada u potpunosti pa zato još nema upotrebnu dozvolu, a prizemlje u planu se vodi kao pomoćne prostorije.
  Brat i ja bi hteli da prodamo stan u prizemlju pa nas interesuje šta je sve potrebno da se uradi da bi stan mogao da izadje na tržište….Inače taj stan smo nasledili od majke, imamo pravosnažno rešenje o nasledjivanju, a zgrada se vodi u Katastru na posedovnom listu na po 1/2 iako je on sam finansirao izgradnju njegovog stana , a ja svog stana….zajedničko je prizemlje i plac…

  Reply
  • Real House

   Postovani Novice

   Vi mozete prodati stan u prizemlju kao vanknjizno vlasnistvo bez obzira sto zgrada jos nema upotrebnu dozvolu.
   S postovanjem

   Reply
 51. Napominjem da se radi o dva potpuno odvojena ugovora za stan i garazu.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko ne žele da Vam daju potvdu o isplati cene, ostaje je jedino mmogućnost da ih tužite i putem suda ostvarite svoje pravo.
   S poštovanjem

   Reply
   • Mislila sam da postoji druga mogucnost,svakako hvala Vam na brzom odgovoru.Puno pozdrava

    Reply
 52. Postovani,potrebna mi je potvrda o isplati stana u celosti(imam original uplatnicu uz ugovor) koju SZ Hidrotehnika odbija da mi da jer je covek od koga sam kupila stan kupio i garazu od njih ali za nju nije platio porez na prenos apsolutnih prava.Navedena zadruga preko mene pokusava da iznudi tu naplatu jer je sa mojom dokumentacijom sve u redu.Mozete li mi molim Vas dati savet kako da resim problem.

  Reply
 53. Postovani,komsija pored nase kuce je prodao plac romima,njiva je u pitanju,od koje nas deli samo ograda,a nije se konsultovao sa nama,obzirom da smo prve komsije. Da li u tom slucaju imamo pravo da osporimo prodaju i na koji nacin to funkcionise? Srdacan pozdrav i hvala unapred.

  Reply
  • Real House

   Ukoliko se zemljište vodi kao poljoprivredno morao je po pravu preče kupovine prvo da ponudima vlasnicima parcela koje se graniče sa njegovom pod istim uslovima pod kojim je prodao. Ukoliko vam nije ponudio imate pravo osporavanja ugovora.
   Napominjem samo ukoliko zemljište vodi kao poljoprivredno.

   S poštovanjem

   Reply
 54. Postovani molim vas da mi odgovorite na sledece:Imam ugovor o zameni stana Beograd Kragujevac,overen u sudu 95 godine sa svim klauzulama pa i da mozemo svako svoj da uknjizimo na svoje ime.Beograd je to uradio a ja imam njegov NEOVEREN u sudu ugovor kupljen udruzivanjem sredstava sa ZAJEDNICOM STANOVANJA 1981 godine.Nedozvoljava katastar Kg uknjizbu jer taj ugovor nema sudsku overu,vec traze da vlasnik dosadasnji tuzi JAVNO STAMBENO Kg kao naslednika SiZa i po presudi suda uknjizio bi se ja. To je razumnjivo problem jer troskovi tog postupka su oko 30000,00.Napominjem da niti ijedan ugovor iz 1981 g. nema sudsku overu. Sta mi je ciniti ada neplacamo toliki iznos i postoji li drugi put za razresenje problema.Nema potrebe da kazem da je Beograd i Kragujevac u Srbiji i da su im zakoni i katastri pod istom kapom .Hvala puno i molim vas sto pre da miodgovorite zbog hipotekarskog kredita koji nameravam uzeti.

  Reply
  • Real House

   Postovani Svetozare

   Katastar sigurno nece uknjziti na osnovu ne overenog ugovora, tako da cete uknjizbu morati potraziti putem suda, odnosno sudske odluke.

   S postovanjem

   Reply
 55. Kupili bismo kucu,kuca koju gledamo je u procesu legalizacije,trenutni vlasnik jedan od cetvorice sinova pokojnog vlasnika je dobio od brace da su se odrekla u njwgovu korist inreresuje me sta tacno treba da pise…Sta sve proveriti od dokumenata da se proceslja sve kao i sa napomenem da je jedan od komsija rekao da nije jedan kroz jedan da se mora cepati plac interesuje me i to koliko se placa i ko radi to…Hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Kupiti mozete samo od vlasnika, prvo je potrebno utvrditi ko je katastarski vlasnik parcele, zatim ko je naslednik iza pokojnika, ukoliko su se sinovi odrekli svoga dela u korist samo jednog od njih da li je to tako sprovedeno u katasaltar.

   S postovanjem

   Reply
 56. Kupila sam stan od Stankoma 1995god i to takav da se dva stana koja se nalaze jedan iznad drugog spoje u jedan dupleks. Stan je izveden po novom projektu koji sam platila projektnoj kuci koja je radila projekat zgrade za Stankom. Medjutim, u upotrebnoj dozvoli koju je Stankom dobio to su dva stana kako je prvobitnim projektom bilo predvidjeno. Sad sam u postupku uknjizenja stana i dobijam da je kvadratura stana velicine samo jednog a ne dva stana. Moram da uradim legalizaciju stana na stvarnu povrsinu ali je problem sto zgrada nije uknjizena iako ima upotrebnu i gradjevinsku dozvolu. Moje pitanje je Kako da ja izvrsim uknjizenje zgrade i gde da trazim upotrebnu dozvolu i resenje o upotrebnoj dozvoli koje je izdao grad jer je zgrada preko 800m2.
  Hvala

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Poštovani
   Rešenje o upotrebnoj dozvoli izdaje organ opštine zadužen za poslove urbanizma ili za veće objekte ministarstvo građevine.

   S poštovanjem

   Reply
 57. Kupila sam stan na kredit od gospođe koja je preminula. Kada sam pokušala da prenesem stan n asvoje ime u katastru su mi tražili potvrdu d aje stan isplaćen u celosti. Od kog ada tražim pomenutu potvrdu?

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Potvrdu o isplaćenoj ceni stana bi trebalo da daju zakonski naslednici bivše vlasnice, ukoliko to nije moguće moraćete to ostvariti putem suda.
   S poštovanjem

   Reply
 58. Postovani,

  Planiram da kupim deo placa i interesuje me da li cu ga uz saglasnost vlasnika drugog dela placa moci hipotekarno zaloziti u cilju dobijanja kredita?

  Reply
  • Real House

   Za uspostavljanje hipoteke na placu potreban vam je potpis svih suvlasnika, ali se i hipoteka uspostavlja na ceo plac, proverite sa bankom da li banka uopšte želi da stavi hipoteku na plac.

   S poštovanjem

   Reply
 59. Poštovani,
  odbijen mi je zahtev za upis prava svojine na zemljištu od strane nadležne službe za katastar. Nedostatak se sastoji u tome što se u ugovoru o doživotnom izdržavanju koji sam sklopio sa pokojnim ocem i koji je osnov upisa nalaze stari brojevi katastarskih parcela. U ugovoru je naveden stari broj posedovnog lista, brojevi katastarskih parcela i opština na kojoj se parcele nalaze. Problem je što nije navedena katastarska opština (samo opština kao širi pojam) i što su pre sklapanja ugovora već bili promenjeni brojevi katastarskih parcela i sama katastarska opština.
  Zamolio bih Vas za pomoć oko načina na koji mogu da izvršim uknjiženje.
  S poštovanjem

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Očigledno da Vam je neko nestručan pisao ugovor o doživotnom izdržavanju, bojim se da ćete vaš problem morati pokušati rešavati putem suda pa da eventualno na osnovu sudske odluke pokušate da se uknjižite.
   S poštovanjem

   Reply
 60. Postovani,
  predala sam zahtev za uknjizbu stana na mamino ime, jer se navodno ne radi ostavinska rasprava ne neuknjizenu nepokretnost. Sva dokumenta su u redu jedino mi nedostaje priznanica kojom se dokazuje da je prethodni vlasnik otkupio stan (od firme koja vise ne postoji i nema pravnog sledbenika). Imam ugovor i aneks o otkupu (u aneksu stoji da se dozvoljava uknjizba po izmirenju ugovorne obaveze)i zato mi u katastru kazu da je priznanica neophodna. Da li je to veliki problem, jer ne postoji nacin da dodjem do te priznanice iz 1992. godine?
  S Postovanjem

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Katastar Vam traži priznanicu zbog toga što je to kao uslov predviđeno ugovorom odnosno aneksom. Ukoliko je katastar izričit u stavu da vam ne dozvoli uknjižbu bojim se da ćete morati putem suda tražiti uknjižbu, odnosno sudsku odluku ako nemate drugu alternativu da nabavite priznanicu.

   S poštovanjem

   Reply
 61. Postovani, podstanarka sam i gazdarica me je juce pozvala i rekla kako bi ona napravila ugovor sa mnom i u njemu navela da ja ne stanujem u tom stanu, nego samo povremeno dolazim i odrzavam stan (placam obaveze), jer bi morala da placa porez, ukoliko bi bilo suprotno, i podigla bi mi cenu kirije. Rekla sam joj da cu joj izaci u susret, ali mi je onda trazila kopiju licne katre i rekla a se taj ugovor overava u sudu. Na moje pitanje ‘da li ja treba da potpisem taj ugovor?’ rekla je da ‘ne’. Pa me interesuje da li znate nesto vise o tome, i sta se radi pri toj overi ugovora u sudu? Hvala.

  Reply
  • Real House

   Poštovana

   Ugovor o zakupu se ne mora overavati kod javnog beležnika i punovažan je bez overe samo sa potpisima stranaka.
   Ugovor o zakupu svakako treba da potpišete i naravno udete upoznati šta je njegova sadržina.

   S poštovanjem

   Reply
 62. Posedujem stan u sklopu zgrade, predato za Legalizaciju-Uknjizenje, da li mogu vec sada ili tek po dobijanju Kompletne papirologije pokusati dobiti Hipotekarski Kredit,procena itd…Hvala na odgovoru…

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Da bi banka mogla da stavi hipoteku na stan potrebno je da on bude uknjižen i upisan u katastar tako da ćete verovatno morati sačekati uknjižbu da bi mogli aplicirati za kredit.

   S poštovanjem

   Reply
 63. Postovani, zainteresovan sam za kupovinu jednog stana na Starom gradu u Beogradu ali imam jednu nedoumicu. Naime stan je uknjizen i nema tereta i zabelezbi. Sa samom zgradom je takodje sve u redu. Medjutim kada je u pitanju parcela, postoji zabelezba na parceli od strane agencije za restituciju iz 2016 godine. Moje pitanje je da li je kupovina takvog stana sigurna ili ne? Unapred hvala na odgovoru.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postojanje tereta na parceli ne utiče na stan ukoliko se taj teret ne odnosi na stan. Vi slobodno možete kupiti stan kao poseban deo.
   S poštovanjem

   Reply
 64. Imam jedno nedoumicu za koju se nadam da mi mozete dati odgovor. Ovako, imam veliki plac, a imam jedno 3-4 ara koja mi ne trebaju i za koje je prvi komsija zainteresovan da kupi. Sad moje pitanje je da li moze da se to prevede na njegovo ime i da li ce smeti on da gradi nesto na tom zemljistu? Hvala i pozdrav

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Vi možete prodati deo placa komšiji i u tom slučaju ćete biti suvlasnici na postojećoj parceli svako u delu koji poseduje.
   Druga je varijanta da izvršite parcelaciju i da izdvojite deo parcele koji želite prodati kao posebnu parcelu.
   Da li će komšija moći graditi to zavisi od uslova gradnje predviđenih regulacionim planom za konkretnu parcelu, što možete proveriti u zavodu za urbanizam ili opštinskom organu zaduženom za urbanizam.
   S poštovanjem

   Reply
 65. Postovani, 2001 smo kupili stan od pravnog lica, posedujemo ugovor overen u sudu. Tek sada smo krenuli da upisemo nepokretnost na nase ime medjutim, prodavac koji je u ugovoru nije upisan u katastru kao vlasnik, a ne mozemo da dodjemo do pravnog kontinuiteta, tj do ugovora izmedju pravnog lica koje je nama prodalo stan I pravnog lica koje je pravi vlasnik, iz razloga sto to preduzece odavno ne postoji…Prema nekim mojim saznanjima u to vreme a to je o80ih godina, ugovori se I nisu overavali u sudu. Da li bi se u katastru prihvatio takav ugovor, naravno ako ga nadjemo, I sta da radimo ako ga ne pronadjemo nikada…kako tada upisati stan na nase ime? Zgrada u kojoj se nalazi taj stan ima upotrebnu dozvolu, samo stan nikada nije bio upisan na bilo cije ime

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Ugovori su se overavali u sudu i u to vreme, ukoliko nemate originalne overene ugovore pokušajte ih potražiti i arhivi suda koji je overio te ugovore a ukoliko uopšte ne uspete da obezbedite ugovora, moraćete pokrenuti sudski postupak za utvrđivanje vlasništva i na osnovu sudske odluke se uknjižiti.
   S poštovanjem

   Reply
 66. Dobar dan,ovako treba neki savet?Majka od supruga je kupila nekretninu povrsine 82m2,a stambene povrsine 38m2.A kupoprodajni ugovor je napravljen tako sto ga majka zastupa sina samo dok je maloletan.Resnje od suda imamo originalno,a kupoprodajni ugovor imamo samo fotokopiju.zagubio se,kako da dodjemo do originalnih papira?Na resenju je sve sudski overeno i pravosnazni pecat.kakoda dodjemo do originalnog kupoprodajnog ugovora dali to sud moze da nam da?ako moze odgovor,Hvala.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko ste ugovor overavali u sudu, možete u arhivi suda bobiti primerak, a ukoliko ste overavali kod javnog beležnika tako možete dobiti novi primerak.l

   S poštovanjem

   Reply
 67. Real House

  kako ste

  Reply
 68. Posovani,
  Zivim u naselhu koje je nelegalizovano. Moj otac je dobro dopis da preda dokaz o vlasniatvu parcele. Tu parcelu je kupio moj deda 1968. Godine u priaustvu svedoka je potpisan kupoprodajni ugovor ali nije overen u sudu. Taj ugovor ja ne posedujem izgubili smo ga. Covek od koga je kupljen plac je davno preminuo a plac se u katastru jos uvek vodi na njega.Koliko sam se raspitao njegovi naslednici su se odrekli nasledstva. Kako sada ja odnosno moj otac da dobijemo papir da smo vlasnici placa? Posedujem papire da je uredno placan porez na imovinu na ime moga dede.

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   U situaciji u kojoj se Vi nalazite vlasništvo možete dokazati jedino putem sudske odluke jer drugih tragova nemate. Za to vam je svakako potrebna pomoć advokata.

   S poštovanjem

   Reply
 69. Postovani,

  moj otac je prodao kucu njegovih roditelja 1990 godine. Potpisani kupci su vec davno umrli ali su ostali duzni 8.000 DEM.Jedino je njihov sin ziv, koji je tada bio maloletan.Koji zakon je vazeci za ovaj slucaj?

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Naslednici kupaca su u obavezi da vam vrate dug.
   S poštovanjem

   Reply
 70. Poštovani interesuje me da li se mora legalizovati stan koji je otkupljen a predhodno dobijen po osnovu rang liste u društvenoj firmi, ILI SE ISTI SAMO MORA UKNJIŽITI.Unapred zahvalan.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Stan je potrebno legalizovati ukoliko nije legalizovan, legalizacija i uknjižba su dve razdvojene stvari.
   S poštovanjem

   Reply
 71. Postovani,
  Vlasnici smo stana, koji smo kupili dok je jos zgrada bila u izgradnji. Sa investitorom smo se dogovorili i zakljucili kupoprodajni ugovor kojim smo se obavezali da kako on bude zavrsavao radove na zgradi tako mi njemu placamo dogovorenu sumu novca, tako da bi zadnjom uplatom za uvedeno grejanje mi isplatili stan. U kupoprodajnom ugovoru je naveden rok do kad je trebao da uvede grejanje i posto investitor nije uveo grejanje bili smo prinudjeni da sudsim putem trazimo da se izvrsi procena da li treba i koliko od dogovorene sume da mu uplatimo, cime bismo isplatili stan i da ostvarimo pravo na povracaj pdv-a. U medjuvremenu mi smo resili da prodamo stan i interesuje nas da li mozemo da ostvarim pravo na povracaj pdv-a ako stan prodamo pre zavrsetka sudskom procesa i povracaja pdv-a dok se stan jos vodi na nas?
  Unapred hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Da bi mogli da prodate stan potrebno je da ste vi taj stan kupili i overili kupoprodajni ugovor sa investitorom i da se u katastru stan vodi na vas. Povrat poreza nema značaja kod prodaje stana jer je investitor platio PDV.

   S poštovanjem

   Reply
 72. Postovani,

  Zaintereovani smo za kupovinu jednog stana koji se nalazi u kuci. Pozivom agenciji nam je receno da je stan uknjizen kao idealna polovina i da ne moze biti kupljen na kredit. Posto nam se stan dopada i cena je povoljna, razmisljamo o kupovini za gotovinu (da pozajmimo), ali ne znam da li kupovina idealne polovine nosi neke komplikacije. Da li bi mogli da odvojimo svoj deo u nekom momentu?

  Hvala unapred,
  Sonja M.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vi možete kupiti idealan deo kuće i nakon toga se uknjižiti u isti taj idealan deo koji ste kupili. Kod kupovine idealnog dela morate voditi računa da svi suvlasnici daju svoj potpis na ugovor. Što se tiče izdvajanja stana kao posebne samostalne jedinice, ukoliko je moguća fizička deoba, potrebno je da se izvrši etažiranje i na osnovu toga da se izdvoje stanovi kao samostalne jedinice.

   S poštovanjem

   Reply
 73. Postovani,
  Moj suprug je suvlasnik 2/3 polj. zemljista a 1/3 je pripadala njegovom bratu ali je 2011 jedna firma stavila hipoteku na njegovu trecinu. Nacelno mi smo postigli dogovor sa firmom o neposrednoj pogodbi (vrednost duga jednaka je vrednosti imovine) ali je sud takodje na celokupnu bratovu imovinu koja se ogleda pored 1/3 zemlje i na 1/3 kuce stavio zabelezbu o izvrsenju 2015 godine zbog bratovog duga po tekucem racunu. Iz katasrta smo dobili informaciju da nas nece uknjiziti tj da ne mogu da brisu zabelezbu o izvrsenju ako kupimo 1/3 zemlje mada u Zakonu o hipoteci u izmenama clana 49 stoji da * sve upisane hipoteke, kao i drugi tereti (upisani u registar posle hipoteke radi čijeg namirenja je izvršena prodaja, odnosno zaključen naknadni ugovor) prestaju po sili zakona i nadležni registar nepokretnosti vrši brisanje po službenoj dužnosti, bez obzira da li je potraživanje namireno u celosti, delimično ili je ostalo nenamireno*. Da li katastar ima pravo da odbije brisnje ?

  Reply
 74. Postovani,

  Od skora sam vlasnik kuce koja ima jos jednog vlasnika, tj moj udeo je 1/2 na kucu i na plac. Kuca je uknjizena, plac je uknjizen kao privatna svojina. Takodje posto je izvrsena i deoba posebnih delova uknjizen sam i na poseban deo kuce, tacnije stan koji obuhvat celo prizemlje kuce. Na poseban deo (stan) sam uknjizen kao vlasnik 1/1.
  Posto kuca, tacnije taj moj stan izlazi direktno na ulicu i imam poseban ulaz,tacnije sa moje strane placa, kakva je procedura da se taj stan prenameni u poslovni prostor. Ne bi se menjala kvadratura vec samo raspored prostorija unutar postojeceg gabarita, a postojece prozore bi pretvorio u izloge. Takodje me zanima da li mi treba saglasnost suvlasnika posto je izvrsena deoba na osnovu koje sam i uknjizio taj stan koji je u katastru upisan kao vlasnistvo posebnog dela 1/1.
  Hvala.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Najbolje je da se obratite opštinskoj upravi za stambene poslove koja će vas uputiti na proceduru prenamene prostora.

   S poštovanjem

   Reply
 75. Imam stan od70 kvad. Moja majka je vlasnik kkedne petine.Da li mogu da ga prodam i nju isplatim iako ona nije zaintersovana za prodaju
  Hvala puno.

  Reply
  • Real House

   Poštovana

   Stan možete prodati jedino uz pristanak majke kao suvlasnika jer je potrebno da i ona bude potpisnik ugovora kao suvlasnik.

   S poštovanjem

   Reply
 76. Postovani,

  koje su posledice kupovine stana koji je uknjizen, ali stambena zgrada u kojoj se isti nalazi nema odobrenje za gradnju(zgrada je iz 2002 godine), tu informaciju sam dobio na web servisu katastra nepokretnosti? Da li je ta situacija uopste moguca?

  Unapred hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Zgrada ukoliko nema odobrenje za gradnju znači da nije legalna i da je potrebno unjižiti zgradu, to se radi kroz postupak legalizacije.
   Vi možete kupiti stan koji je vangruntovno vlasništvo, a takva kupovina ovek nosi deo rizika kada se kupuju nelegalne nepokretnosti.

   S poštovanjem

   Reply
 77. Dobar dan, moja majka je posle ostavinske rasprave dobila stan od bake i deke koji su nazalost umrli, e sad ona ima onaj papir o dozivotnom izdrzavanju pa me interesuje da li treba da prevodi stan na sebe? Hvala unapred, Pozdrav.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   potrebno je da u katastru podnese zahtev za uknjižbu na njeno ime.

   S poštovanjem

   Reply
 78. Postovani, smrcu majke naslednici stana sam ja i moja sestra. Da li moja sestra moze bez moje saglasnosti da stavi svoj deo (polovinu stana) na hipoteku ili da proda?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Sestar ne može bez vaše saglasnosti da proda stan niti da uspostavi hipoteku.

   S poštovanjem

   Reply
 79. Postovani, pitanje je sledece. Kupio sam kucu od coveka koji je istu ugovorom o raspodeli imovine za zivota jos 2005-e dobio od svoje majke. Kucu sam kupio novembra 2015-e. Uknjizio sam se kao novi vlasnik 1/1 i to je u redu. Majka je jos 2002-e godine podnela sve potrebno i dobila gradjevinsku dozvolu za dogradnbju potkrovlja na kuci. Ja sam je sada uspeo da aktiviram u ucinim je pravosnaznom. Problem je sto se dozvola i dalje vodi na majku koja je te 2002-e godine istu i dobila. Da li je mogu prevesti na sebe kako bi dogradio potkrovlje i uopste kako mogu i da li mogu dograditi to potkrovlje u ovom slucaju sa kucom na moje ime 1/1 i dozvolom vazecom na ime majke koja je tada bila vlasnik kuce u vreme kada je i dobila dozvolu? To mi je potrebno zbog regulisanja poreza na kapitalnu dobit za drugu neku nekretninu koju sam pre dva meseca prodao, i to ulaganjem u rekonstrukciju i dogradnju potkrovlja ove kuce u kojoj zivim.

  Hvala puno!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Potrebno je da izvršite ispravku dozvole za građenje na osnovu vašeg kupoprodajnog ugovora i ugovora o raspodeli imovine za života od vašeg prodavca u opštinskoj službi koja je izdala građevinsku dozvolu.

   S poštovanjem

   Reply
 80. Zelim da uknjizim stan koji sam kupio 2008 god. Kupoprodajni ugovor sam overio u sudu. Prodavac mi je dostavio samo resenje o koriscenju stana dobijeno od strane Radnickog saveta firme gde je radio. Najverovatnije nije ni otkupio stan a isti je meni prodao. Zgrada je uknjizena,ali me i stan. Kako da uknjizim stan? Hvala unapred.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko prodavac nije bio vlasnik stana nija vam ni mogao prodati stan. Vi nećete moći uknjižiti stan ukoliko stan prethodno nije bio uknjižen na prodavca. Potrebno je da postoji pravni sled po kome se vidi vlasništvo sve do vas.

   S poštovanjem

   Reply
 81. Postovani imam problem sa stanom koji glasi ovako.Od 2010 zivim sa porodicom u stanu koji se vodi na mog oca.Od 2011 sam otisao u inostranstvo da radim.Negde oko 2012 sam saznao da je otac uzgubio sudski spor i da taj stan ide na licitaciju zbog sudskih troskova.Na moju srecu imao sam kolege od kojih sam mogao da pozajmim novac i kasnije vratim sto sam i uradio.Dao sam ocu izvesnu sumu novca da plati sudske troskove i ujedno skine stan sa dalje licitacije sto je i uspeo.Posto su to bile velike pare za njega i nije bio u mogucnosti da mi vrati taj novac predlozio sam da kroz kupoprodajni ugovor prepise stan na mene za iznos tog novca koji sam dao.Posto stan nije imao nikakvo opterecenje i hipoteku na sebi upisao sam se u katastar kao vlasnik i uredno platio sve obaveze kao kupac stana. Ugovor overen u sudu u junu 2013Ponovo se desava novi problem.Otac je bio u sporu sa covekom kome duguje novac taj spor je poceo u julu.2012 a okoncan je u martu 2016 na ocevu stetu. Sada taj covek trazi da se ponisti ugovor izmedju mene i oca da bi naplatio dug preko mog stana.Ulozio sam znatan novac u renoviranje stana.Zanima me da li mogu tek tako ostati bez krova nad glavom koji sam platio tesko stecenim novcem u inosranstvu. da je bila ikakva zabrana na stanu ne bih se upustao u ovu kupovinu niti da pare za skidanje sa licitacije.U to vreme otac je imao jos kapitala na sebi.Hvala na odgovoru.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko nije postojalo nikakvih tereta na stanu u vreme kada ste ga vi kupili i ukoliko ste se uknjižili u katastru, vi ste vlasnik stana i druga lica nemaju nikakvo pravo potraživanja na ime duga prethodnog vlasnika. Oni to treba da ređavaju svojom parnicom a vi nemate nikakve obaveza sa tim.

   S poštovanjem

   Reply
 82. Poštovani,
  prateći korake za legalizaciju, otišla sam da se upišem u katastar kao vlasnik stana kako bih dobila vlasnički list. Na šalteru su mi dali spisak šta treba da donesem (ugovor o kupoprodaji, placene takse, popunjen zahtev) i tu dokumentaciju sam predala. Danas mi je stigao poziv za otklanjanje nedostataka i traže:
  – Građevinsku dozvolu
  – Upotrebnu dozvolu,
  – Uverenje – sprecifikaciju nadležnog organa o površini, broju, spratnosti i strukturi
  – pravni kontinuitet – sve isprave od nosioca građevinskih isprava do prodavca iz ugovora o kupoprodaji

  1. Gde mogu da izvadim sve te papire pošto ja od navedenog nemam ništa?
  2. Kako da dokažem pravni kontinuitet? Stan sam kupila od žene koja je bila vlasnik zemljišta na kome je investitor gradio.
  Kako ću predati za legalizaciju ako nemam vlasnički list? Rok za dostavljanje ove dokumetacije mi je 8 dana.

  Hvala unapred na pomoći!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vi ste pretpostavljam kupili neuknjižen stan u zgradi koja nije legalo sagrađena. U tom slučaju postupak mora ići kroz legalizaciju ali na nivo cele zgrade. Ukoliko nema investitora, postupak preuzima skupština stanara.

   S poštovanjem

   Reply
 83. Postovani,

  moj rodjak i ja smo vlasnici placa pola pola, ali ja koristim veci deo placa vec vise od 30 godina. Zanima me da li u Katastru mogu da uvedem, uz skicu geodetskog biroa nacin koriscenja placa? Da li mi treba rodjakova saglasnost ili mogu samostalno podneti zahtev?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   nisam najbolje razumeo šta želite u katastru, u svakom slučaju ako ste suvlasnici potrebna je saglasnost svih suvlasnika.

   s poštovanjem

   Reply
 84. Postovani… imam jedno pitanje posto sam nov u svemu ovome sa nekretninama
  Otac mi je prepisao 6 placeva (parcelisanih) i kucu, da bih preveo racune na svoje ime trazili su mi vlasnicki list, ja imam GOMILU papira potpisanih ali kako da izvadim taj vlasnicki list? hvala u napred

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vlasnički list vadite u nadležnom katastru gde se vode nepokretnosti.

   S poštovanjem

   Reply
 85. Sa ocem i majkom sam sklopio ugovor o doživotnom izdražavanju za stari deo kuće,sa starom građevinskom dozvolom . U međuvremenu sam sa građevinskim dozvolom za dogradnju , koja glasi na oca , dogradio sprat . Kako će sud i poreski organ tretirati stari i novi deo kuće i da li ću imati problema prilikom uknjiženja?Otac je hvala Bogu živ i kuća se i dalje vodi na njegovo ime .

  Unapred hvala na odgovoru

  Pozdrav

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Sve aktivnosti vezane za uknjižbu kuće biće sprovedene na ime vašeg oca dok je on živ, ugovor o doživotnom izdržavanju proizvodi svoje dejstvo tek nakon njegove smrti.

   S poštovanjem

   Reply
 86. Postovani, zainteresovan sam za kupovinu stana od pravnog lica koje je sada u stecaju. stan se vodi kao vanknjizno vlasnistvo.Zanima me sta znaci vanknjizno vlasnistvo i da li ako kupim mogu da se upisem u katastar kao vlasnik? Hvala unapred.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vanknjižno vlasništvo znači da stan koji želite kupiti nije upisan u katastar na ime prodavca.
   kod kupovine vanknjižnih nekretnina obratite pažnju zbog čega prodavac nije uknjižen u katastru.

   S poštovanjem

   Reply
 87. Sklopila sam ugovor o otkupu stana sa drustvenom firmom pre 20. godina. Tada sam i pokrenula upis u zemljisne knjige, (kako se tada radilo) ali su mi oni dala vlasnicki list iz koga se vidi da se stan joj uvek vodi na firmu koja je gradila zgradu. Obratila sam se firmi sa kojom sa sklopila ugovor o kupovini stana i dobila obecanje da ce uraditi poslove koje su trebali da urade jos kad su kupili stan i isplatili ga u celosti. Nisam proveravala da li su ovi poslovi uradjeni, a nisam ni dobila nikakvu informaciku/resenje/dopis da postoji problem. Pre 5 dana dobila sam od izvrsitelja dopis da se ce se moj stan prodati jer je gradjevinska firma koja je jos 1973. godine sazidala zgradu, duzna svom bivsem radniku na ime neisplacenih licnih dohodaka i da ce na ovaj nacin izvrsitelj izvrsiti naplatu. Nije mi jasno sta je vaznije, nesto sto pise u katastru ili ugovori o kupoprodaji overeni kod suda. Obratila sam se katastru za upis, napisala prigovor izvrsitelju ali on i dalje tvrdi da je stanje iz katastra najbitnije. Molim za savet sta treba dalje raditi.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vlasništvo nad nekretninom se stiče upisom u katastar i otuda postoji vaš problem. Bojim se da ćete morati tužbom i putem suda da dokazujete svoja prava te vam savatujem da zatražite pomoć advokata.

   S poštovanjem

   Reply
   • U pitanju vam nisam navela da sam po dobijanju dopisa od izvrsitelja pre 7 dana, dobila pismenu potvrdu od firme koja je zidala stan da je stan na osnovu ugovora iz 1973. godine isplacen u celosti i da se moze izvrsiti upis nekretnine. Da li ovaj papir i ugovor o kupoprodaji koji imam, a koji je overen u sudu znaci da izvrsitelj naplatu vrsi iz drugih dredstava.

    Reply
 88. Postovani, zanima me ovo: Kuca u kojoj zivimo je moj suprug dobio od dede na poklon… pise u ugovoru da je samo moj suprug vlasnik..ali pise i da imaju pravo i oni najblizi… pa sad mene zanima kad bi prodali kucu dali bi to bio problem i dal bi oni morali da dodju da daju izjavu da se obricu svog dela? Koje je resenje za to?
  hvala i veliki pozdrav

  Reply
  • Real House

   Poštovana Anna

   Ugovorom o poklonu koji je overen kod javnog beležnika ili ranije u sudu poklonodavac je verovatno odredio kome poklanja imovinu i na koji način, nemam uvid u ugovor da bi vam mogao bliže protumačiti njegove odredbe.

   S poštovanjem

   Reply
 89. Postovani, na koji nacin moze da se proda kuca ako je ona u vlasnistvu maloletnog deteta (11 godina)? PS. Prilikom kupovine kuce u ugovoru je bilo navedeno da je zakonski zastupnik deteta majka i ona je i potpisala ugovor. Koja je procedura da se ta kuca sada proda? Da li postoje neki posebni uslovi zbog zastite maloletnog lica ili slicno?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ista je procedura i prilikom prodaje kao kod kupovine, jedina je stvar kada maloletnik prodaje nepokretnost ugovor sastavlja Javni beležnik u formi javnobeležničkog zapisa.

   s poštovanjem

   Reply
 90. Posšovani,interesuje me sta mi je potrebno za prodaju garaže i ko placa takse za isto.Od dokumenata imam pravosnažno rešenje za nasledje, ugovor u kome je placena upotrebna dozvola,gradjevinska i zemljišna.Garaža nije uknjižena.Mogu li sama da sastavim ugovor koji bi overio sud ili notar.Hvala!

  Reply
  • Real House

   Poštovana suzana

   Naš savet je uvek da prvo uknjižite garažu na svoje ime jer se upisom u katastar stiče vlasništvo nakon toga izvadite prepis lista nepokretnosti u kojem se legitimišete kao prodavac.
   Što se tiče takse na overu ugovora kod javnog beležnika, plaćanje je stvar dogovora obično je plaća kupac.

   S poštovanjm

   Reply
 91. Poštovani,
  Planiram da kupim stan od prijatelja koji je taj stan već stavio pod hipoteku s tim da bi ista ostala kao teret nad nekretninom.
  Interesuje me da li mogu takav stan da uknjižim u Katastru nepokretnosti kao moju svojinu 1/1?
  Unapred hvala na odgovoru.

  Reply
  • Real House

   Poštovani Branislave

   Stan koji je opterećen hipotekom možete kupiti i prevesti na vaše ime bez problema, a hipoteka u koris poverioca ostaje kao teret na stanu i ne utiče na samu kupoprodaju.

   S poštovanjem

   Reply
 92. Postovani,

  prvi vlasnik nelegalizovanog stana je predao dokumentaciju u prethodnom roku. Ko je bi bile moje dalje aktivnosti kao vlasnika tog stana u vezi legalizacije istog? Da li je dovoljan samo dokaz o vlasnistvu?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Bilo bi dobro da na osnovu kupoprodajnog ugovora postojeći zahtev za legalizaciju prevedete na svoje ime.

   S poštovanjem

   Reply
 93. Postovani,kupili smo stan u izgradnji ,kad je stan zavrsen ,investitor koji je gradio je nestao i firma je ugasena ,tako da nismo imali tehnicki prijem i nije dobijena upotrebna dozvola ,mi u stanu zivimo od 2007 god ,placamo sve racune kao i porez,dali mozemo da uknjizimo stan i na koji nacin.Hvala unapred na odgovoru

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Skupština stanara bi trebala da pruzme sve dalje poslove oko uknjižbe.

   S poštovanjem

   Reply
   • Hvala puno na odgovoru,samo da pitam jos da li mogu ja sama da preduzmem nesto samo za svoj stan jer je to stan u nadogradnji ,gde su 5 stana i niko nece uknjizbu osim mene ,HVALA

    Reply
 94. Prodajem kucu u Beogradu,koja se nalazi u zajednickom dvoristu. Kuca je zasebna,ali vodi se kao idealan deo. Predati su papiri za legalizaciju. Zanima me.da li po legalizaciji,tu kucu neko moze da kupi na kredit? T.j. da li se moze dobiti kredit za takvu nekretninu koja je idealan deo?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko se kuća legalizuje bez obzira što je idealni deo trebalo bi da može da se proda na kredit, ali je to pre svega pitanje za banku koja odobrava kredit.

   S poštovanjem

   Reply
 95. Postovanje,
  Mozete li mi reci da li je potrebno u kupoprodajnom ugovoru da stoji clan o garanciji na stan? Stan kupujem od investitora, dobijena je upotrebna dozvola pre mesec dana i predato je na uknjizbu. Kolika je garancija na izvedene radove a posebno na krov zgrade posto kupujem duplex stan?
  Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   U kupoprodojnam ugovoru bi trebala da stoji odredba o garantnom roku koja je obično 2 godine od dana primopredaje.

   S poštovanjem

   Reply
 96. Poštovani,
  Interesuje me kupovina stare kuce koja se nalazi na dva placa i u vlasnistvu je jedne osobe 1/2.
  Imam dva pitanja i prvo je: Moze li se izvrsiti spajanje tih placeva i na koji nacin,
  a drugo je: Ukoliko se uknjizena kuca od 40m2 ruši, moraju li se placati celokupni troskovi gradjevinske dozvole za novu i vecu kucu ili samo razlika kao kod adaptacije?
  Unapred hvala na odgovoru i smernicama…

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Spajanje parcela se može uraditi u postupku preparcelacije, potrebno je da angažujete licenciranog geodetu koji će uraditi projekat preparcelacija. Prethodno je potrebno od opštinskoh otgana zatražiti informaciju o lokaciji da bi znali da li uopšte možete izvršiti preparcelaciju.
   Ukoliko se kuća sruši i gradi nova potrebno je da dobijete građevinsku dozvolu.

   S poštovanjem

   Reply
  • Hvala puno na odgovoru. Interesuje me jos samo gde u Novom Sadu da dobijem informacije vezane za parcelu
   (Vlasnistvo, dozvoljenost gradnje, itd..)

   Reply
   • Real House

    Poštovani

    Informaciju o nameni parcele možete dobiti u zavodu za urbanizam.

    S poštovanjem

    Reply
 97. Poštovani,

  posedujem stan uknjižen na 30m2.
  Prava kvadratura stana iznosi 34m2.
  Interesuje me da li i kako mogu uknjižiti ta dodatna 4m2.

  Hvala unapred!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko smatrate da stan ima više kvadrata potrebno je da angažujete licencirani geodetski biro koji će vam etažirati stan i ukoliko dođe do odstupanja u kvadratri to etažiranje treba da potvrdi opštinski organ nadležan za urbanizam i stambene poslove i o tome donese rešenje koje će biti osnov da u katastru možetete izvršiti promenu.

   S poštovanjem

   Reply
 98. Postovani, kupio sam stan u izgradnji i isplatio pun iznos stana, kod koga je posle etaziranja promenjena kvadratura za 0,44 kvadrata, dakle smanjena za manje od 1 kvadrata. Knjigovođa neće da se usudi da nam izda fiskalni račun
  bez aneksa ugovora, za koji mi u katastru, kod beleznika i poreskoj govore da ga nije potrebno raditi zato sto je razlika manja od kvadrata i da ne treba da bacam pare na aneks vec je dovoljan interni ugovor sa potpisima obeju strana. Posto se knjigovodja koja radi kod investitora plaši inspekcija iz samo njoj poznatih razloga, da li mi možete reći kako da to predstavi – prikaze u knjigama da i ona bude sigurna?
  Unapred hvala.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko Katastar ne pravi problem onda vam suštinski aneks ugovora ne treba.
   Što se tiče knjigovodstvenog dela tog posla tu vam zaista ne možemo dati pravi savet jer nismo nadležni i kompetentni i taj problem pokušajte rešiti sa preduzećem od koga ste kupili stan.

   S poštovanjem

   Reply
 99. Na onovu ugovora o doživotnom izdržavanju setra i ja s mo dobile veći deo kuće a unuka od celog dela trećinu. Unuka neće da se kuća proda iako ne živi u ovoj zemlji, a sestra i ja ne žiuvimo u kući. Kuća je prazna. Šta da radimo?

  Reply
  • Real House

   Poštovana

   Vi možete prvo vaše suvlasničke delove ponuditi unuku da kupi, a ukoliko ona to neće vi svoje suvlasničke delove možete prodati bilo kome drugom.

   S poštovanjem

   Reply
 100. Kupio sam stan koji sam preneo na mene i plačem porez a nisam ga uknjizio u među vremenu predhodnu vlasnik je podigao hipoteku i sud hoće da proda stan koje su posledice.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Pretpostavljam da ste stan kupili na osnovu overenog kupoprodajnog ugovora, da je izvršena predaja poseda i da ste vi sada u posedu,trebali ste odmah nakon overe ugovora predati zahtev za uknjižbu u katastar.
   Ukoliko je prethodni vlasnik stavio hipoteku na stan nakon prodaje bojem se da se morate obratiti advokatu radi pokretanja tzžbe,

   S poštovanjem

   Reply
  • Da li mogu da ga oduzmu ako tužim.

   Reply
   • Real House

    POštovani

    Sud može prodati stan ako je uspostavljena hipoteka.

    S poštovanjem

    Reply
 101. Postovani, hocu da kupim kucu koja je podeljena na 3 vlasnika, al sam u katastru nasla problem, da ima sudski teret, da li to predstavlja problem za kupovinu? I da, navodno iz price jednog od vlasnika, treba svi da su saglasni za prodaju, al jedan brat nece da da saglasnost, dok mu se ne plati, da li se moze kupiti bez njegovog dela i s tim sudskim teretom?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko se prodaje cela kuća koja ima više suvlasnika potrebno je da svi suvlasnici budu saglasni jer svi moraju biti potpisnici ugovora.
   Što se tiče tereta, pitanje je kakav je teret u pitanju, vi možete kupiti kuću koja je pod teretom ali taj teret se ne briše vašom kupovinom, u svakom slučaju budite oprezni kada kupujete nepokretnost koja je opterečena i nemojte raditi ništa bez stručnog lica.

   S poštovanjem

   Reply
 102. Imam ugovor o poklonu stana sa majkom.stan u katastru je na moje ime .da li cu taj ugovor pomenuti(nekad kada majka umre)prilikom ostavinske rasprave.od naslednika je i moja rodj.sestra.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je stan uknjižen na vaše ime on je vaš i vaša majka nema nikakva prava nad tim stanom tako da on ne može biti predmet buduće ostavinske rasprave.

   S poštovanjem

   Reply
 103. E ovako, moj problem je siroke prirode. Naime, stan o kome se radi se vodi na moju pokojnu babu, majku mog oca koji su premunuli. Problem se javlja kada zato sto stan nije upisan u katastar nepokretnosti, ali i nije otplacen u celosti. Sta da radim, kome da se obratim, jer nemogu nikako da ga prevedem na sebe a nema drugih zakonskih naslednika. Imam ugovor o kupovini iz 1994 g kada je i kupljen, ali posto nije upisan u katastar, nemogu ga prevesti na sebe. Da li da platim u celosti iznos koji je ostao za otplatu ili sta. Molim vas dajte mi neko resenje. S postovanjem, Indira Vucetic

  Reply
  • Real House

   POštovana

   Nisam razumeo da li je stan iz otkupa ili je kupljen od drugof lica. U svakom slučaju potrebno je da posedujete kupoprodajni ugovor ili ugovor o otkupu sa klauzulom intabulandi (dozvolom za upis svojine u katastar) kao i rešenja o nasleđivanju da ste vi jedini naslednik iza bake, odnosno oca.
   Drugo je pitanje zašto stan nije uknjižen u katastru u trenutku prodaje, da li je legalno sagrađen ili ne.

   S poštovanjem

   Reply
   • Ceo zivot zivim u tom stanu, baba ga je kupila preko pio fonda, verovatno legalno, ni ja nisam znala d nije upisan u katastar. Redovno mi stizu rcuni, placa se rata.

    Reply
 104. Postovani trebam da uknjizim kucu ali u ugovoru nepostoji broj parcele bez kog u katastru ne mogu da uknjizim. Mozete li mi reci kako da to resim?

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Ukoliko u ugovoru ne postoji broj parcele onda je taj ugovor veoma nevešto i laički odrađen, u svakom slučaju sada treba da napravite aneks tog ugovora u kome će stajati podaci bitni za uknjižbu kuće između ostalog i broj parcele.

   s potovanjem

   Reply
 105. Postovani,posedujem stan od 23 m koji se vodi u kupoprodajnom ugovoru ka idealni deo.Predhodni vlasnik je stan od 33 kvadrata otkupio od od opstine Zemun a zatim od njega napravio dve zasebne garsonjere jednu od 10 i jedna od 23 kvadrata,i jednoj zeni prodao garsonjeru od 10 a meni garsonjeru od 23 kvadrata i svako racune za struju infostan i telefon dobija na svoje ime.Da li ja sada mogu da prodam garsonjeru zakonski kao idealni deo ili moram da je uknjizim i kako to da uradim.Hvala.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vi možete da prodate vaš idealni deo stana, prethodno ga morate ponuditi drugom suvlasniku, ukoliko on nije zainteresovan taga ga možete prodati drugom licu.
   Druga je mogućnost da idete u pretvaranje jedne stambene jedinice u dve pa da svako uknjići svoj stan kao posebnu stambeneu jedinicu.

   S poštovanjem

   Reply
 106. Poštovani,treba mi informacija u vezi upisa stana sa imaocem prava kao posebnog objekta zgrade odnosno uknjižbe stana na moje ime.
  S obzirom da je investitor zgradu na kp.10730 KO Zvezdara izgradio sa Rešenjem o odobrenju za izgradnju nadležne opštine Zvezdara iz 2005.godine ali nije predao za upotrebnu dozvolu zgrada je ostala na tome a stanovi nisu uknjiženi.
  Interesuje me da li moram proći proces legalizacije ili mogu uknjižiti stan bez upotrebne dozvole na svoje ime?
  Posedujem elaborat geodetskih radova iz februara 2016 godine,ugovor o kupoprodaji stana iz 2006 godine i dokumentaciju investitora sa Rešenjem o odobrenju za izgradnju.
  Da li nadležnoj službi Centra za katastar za opštinu Zvezdara mogu platiti taksu za uknjižbu stana sa iimaocem prava-10.679din i predati ovu dokumentaciju ili moram proći proces legalizacije stana kao posebnog objekta zgrade?

  Hvala unapred na odgovoru!

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Ukoliko zgrada poseduje upotrebnu dozvolu kao što ste rekli, nije potrebno da ide u legalizaciju osim u sličaju da investitor nije odstupio od građevinske dozvole i projekta pa iz toga razloga ne može da prođe tehnički prijem i dobijanje upotrebne dozvole.
   Stanovi kao posebne jedinice zgrade mogu se uknjižiti tek nakon uknjižbe zgrade u celini.

   S poštovanjem

   Reply
 107. Postovani,
  kako je moguce da proverim da li je i kada izvrsena uknjizba zgrade? Broj parcele je 10344. Hvala unapred.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Proveru možete izvršitu u nadležnom katastru u opštini na čijoj se teritoriji zgrada nalazi.

   S poštovanjem

   Reply
 108. Poštovani,
  Za stan za koji sam zainteresovana da kupim u katastru nepokretnosti piše da nije utvdjena korisna površina stana, kako se to tumači i da li to znači da stan nije uknjižen?
  Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Moguće je da stan nije etažran i da ga treba etažirati kako bi se utvrdola ukupna kvadratura.

   S poštovanjem

   Reply
 109. Postovani,posle smrti oca,a inace imali smo sklopljen ugovor o poklonu sa plodouzivanjem.gde se obratiti dalje?kako u katastru izbrisati klauzolu plodouzivanja(ako sam ovo pravilno napisao).hvala!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Plodouživanje se briše na osnovu smrtovnice koje morate dostaviti katastru.

   S poštovanjem

   Reply
 110. Postovani, da li mi iz katastra kao uslov za upis stana, mogu traziti dokaz da je stan placen u celosti(u formi posebne potvrde), iako je to naglaseno u jednom od clanova kupoprodajnog ugovora? Cak postoji i klauzula intabulandi u ugovoru…..

  Reply
  • Real House

   U principu katastar ne bi to trebao tražiti pogotovo ako u kupoprodajnom ugovor to piše, ali se često dešava da službenici katastra imaju drugačija tumačenja, ukoliko insistiraju na tome pokušajte se obratiti načelniku nadležnog katastra.

   S poštovanjem

   Reply
 111. Postovani, kupila sam stan iz otkupa koji je jedini uknjizen u objektu. Kako da se uknjizim kao vlasnica celog objekta kada je otkupljen samo stan? Da li postoji neki propis na koji bih mogla da se pozovem prilikom predaje zahteva za uknjizbu? Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Iz vašeg pitanja sam shvatio da ste otkupili samo stan kao posebnu stambenu jedinicu o okviru višestambene zgrade tako da se samo na taj stan i možete knjižiti.

   S poštovanjem

   Reply
 112. Postovani, usao sam u proceduru upisa prava svojine stana u katastar. Stan je u zgradi koju je 1974.god. sagradila sada vise nespostojeca firma “Progres” iz Pirota.Ja sam drugi vlasnik, a prethodni vlasnici nisu upisali stan u katastar. Nakon probavljenje potrebne dokumentacije (upot.-gradj.dozvole i sva prateca dokumentacija), ostalo mi je da u katastar podnesem 1.zahtev za upis, 2.ugovor prvih vlasnika sa izvodjacem radova, 3.moj ugovor sa prethodnim vlasnicima, 4. uverenje o posebnim delovima zgrade “tzv etazno uverenje”. Sve sam to pribavio i podneo, medjutim pravnik u Katastru u Nisu mi je trazio da podnesem jos i POTVRDU da su prethodni vlasnici isplatili stan u celosti…. Ja nisam u kontaktu sa prethodnim vlasnicima stana vec 16 godina.Zanima me da li zaista moram da pribavim ovu potvrdu, KAKO, GDE , OD KOGA!? I jos bih hteo da Vas pitam, da li je resenje koje je izdalo Ministarstvo finansija RS u kome se kaze da na datom stanu ne postoje nikakve smetnje, dovoljan dokaz da su prethodni vlasnici otplatili isti stan u celosti!? Na sajtu RGZ se nigde ne pominje da je od potrebne dokumentacije potreba i neka potvrda kojom se dokazuje da je isplacen stan u celosti….Unapred hvala za odgovor….Milos

  Reply
 113. Nasledila sam stan koji nije uknjizen. Sem zahteva za uknjizbu i takse, trazi se i uplacen porez na apsolutna prava. Gde da se prvo obratim i koja mi je dokumentacija potrebna?
  Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Katastar vam ne može tražiti dokaz o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava jer to više nije uslov za uknjižbu.

   S poštovanjem

   Reply
 114. Upis kuce u katastar nepokretnosti DOBILA SAM KUCU NA POKLON OD MUZEVIH SESTRI A MUZ PRAVO NA DOZIVOTNO PLODO UZIVANJE JA I MUZ NISMO VENCANI RECITEMI KAKO MOZEMO DA UPISEMO KUCU U KATASTAR NEPOKRETNOSTI STA NAM SVE TREBA OD DOKUMENTACIJE U NAPRED HVALA DANIJELA.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Za ukinjižbu vam je potreban overen ugovor o poklonu, kopija lične karte, zahtev za uknjižbu i plaćenje takse.

   S poštovanjem

   Reply
 115. Poštovani, razmatram kupovinu polovine kuće. Kuća je iz 30ih godina prošlog veka a nadogradjnja, čiju kupovinu razmatram, je sa kraja 60ih, građena uz posedovanje građevinske dozvole.Vlasnici su uknjiženi u katastru, kroz idealne delove, ali nedostaje upotrebna dozvola. Da li ovo predstavlja rizik pri kupovini stana i da li dobijanje upotrebne dozvole podleže redovnim zakonom definisanim pravilima (podudarnost sa projektom, tehnički pregled objekta itd).

  Unapred hvala
  S poštovanjem

  Reply
  • Real House

   Poštovanje

   Ukoliko objekat nema upotrebnu dozvolu a ima građevinsku potrebno je da se podnese zahtev tehnički prijem i izdavanje upotrebne dozvole a to znači svakako podudarnost sa projektom i samom upotrbnom dozvolom.
   Ukoliko te podudarnosti nema odnosno izgrađeno je više ili drugačije od onoga što je predviđeno građevinskom dozvolom u tom slučaju objekat ulazi u legalizaciju odnosno po novom zakonu ozakonjenje.

   S poštovanjem

   Reply
 116. Muz je nasledio stan od roditela koji je kupljen1973gd. objekat ima GRADJEVINSKU dozvolu izdatu1968gd. u kojoj stji da su imovinsko pravni odnasi nad zemlistem reseni i stoji broj resenja. Objekat ima i UPOTREBNU dozvolu iz 1971gd .postoje URBANISTICKI uslovi , gde je izvrsena parcelizacija placeva .Dokumetacija predata u celosti pre dve godine ijos nije uknjizen. kada smo otisli da vidimo rekli su nam da ima neki spor oko zemljista i dok se taj spor neresi nemoze se vrsiti uknjizba. Inace u to vreme opstina je bila vlasnik placeva i ona je na osnovu urbanistickih uslova dodeljivala zadrugam a placeve za zidanje stanova a za uzvrat dobijala stanove . molimo vas ako mozete da nam odgovorite jer sa njima nemozemo da izadjemo na kraj HVALA VAM…

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postojanje spora na vašem predmetu je svakako prepreka vađoj uknjižbi jer katastar vrši uknjižbu po pravnom sledu tako da u svakom slučaju morate čekati razrešenje i okončanje prethodnog spora koji se tiče predmetne nepokretnosti.

   S poštovanjem

   Reply
 117. Poštovani, imam u planu kupovinu stana, ne preko kredita, za koji sam preko Republičkog geodetskog zavoda saznala da zgrada u kojoj se stan nalazi, nema dozvolu za izgradnju, a izgrađena je 80-ih godina.. Zanima me da li je opasno upuštati se u to, i da li bih kasnije imala problema, i da li je veliki rizik kupiti stan u takvoj zgradi? Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko zgrada nema dozvolu za izgradnju znači da je nelegalna odnosno neukjižena a samim tim i stanovi u njoj.
   Kupovina nelegalnog stana je rizik koji vi preuzimate, mi uvek naše kupce savetujemo da sačekaju legalizaciju kako bi se stan uknjižio, a potom da pristupe kupovini. razlozi zbog koji zgrada nije uknjižena mogu biti različiti i višestruki i zbog toga je i rizično kupovati takve stanove.

   S poštovanjem

   Reply
 118. postovani
  pokojni otac otkupio stan od preduzeca koje danas nepostoji.taj dokument kupoprodajni ugovor nemogu danas da nadjem i vodim ga da je izgubljen.nazalost on nije ni upisao nepokretnost u katastru.ja kao njegov naslednik nemogu da upisem stan bez njegovog ugovora o otkupu.gde mogu da trazim kopiju doticnog ugovora?u kojoj arhivi? da li mogu da dobijem iz poreske uprave bilo kakvo uverenje posto se tamo vodim kao vlasnik(al neznam kako to)?molim Vas pomozite mi da ikako dodjem do tog dokumenta.hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Kupoprodajni ugovor pokušajte tražiti u arhivi nadležnog opštinskog suda u kojem je overen

   S poštovanjem

   Reply
   • Poštovani,
    Kako da pronadjem kupoprodajni ugovor ,,u arhivi suda u kojem je overen“, kad taj ugovor nemam, pa samim tim ni ne znam u kom sudu je overen?
    Napominjem, da ni na sledecem ugovoru iz pravnog sleda ne pise gde je overen prethodni ugovor. Hvala

    Reply
    • Real House

     Poštovani

     Jedino mesto gde možete pronaći ugovor je arhiva suda koji ga je overio, pokušajte tražiti u sudu koji je mesno nadležan zanekretninu koja je bila predmet ugovora.

     S poštovanjem

     Reply
 119. Postovani, na koji nacin se vrsi otkup stana u drustvenom vlasnistvu? Naime, majka je 90.ih sklopila ugovor o otkupu stana, u medjuvremenu se firma raspala, godinama sudskim putem pokusavamo da izvrsimo otkup ali smo tek sada stigli do stecajnog upravnika. Poslali smo dokumentaciju, firma je prosledila stambenoj agenciji i oni sada vrse revalorizaciju duga. Moje pitanje glasi: kada dobijem dokument o stanju duga i uplatim , sta treba dalje da radim da bih mogla stan da uknjizim na njeno ime? Sud,poreska uprava,katastar? Stecajni upravnik se pravda da ne zna tacnu proceduru pa se plasim prevare…. Molim Vas za pomoc i tacne instrukcije na koji nacin se sta radi. Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Moj savet je da se obratite advokatu kako bi vas on proveo kroz ceo postupak, ne mogu vam reći više detalja jer nemam uvid u dokumentaciju.

   S poštovanjem

   Reply
 120. Poštovani,
  Planiramo da kupimo stan koji je uknjižen u katastar, ali smo dobili informaciju da se zgrada vodi kao objekat izgrađen bez dozvole. Inače, zgrada je napravljena sedamdesetih godina. Da li postoji mogućnost da ćemo zbog toga imati problema oko dobijanja kredita, obzirom da je stan uknjižen u katastar?
  Unapred hvala!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko zgrada nema odobrorenje za gradnju znači da nije legalna i da ulazi u postupak legalizacije odnosno ozakonjenja. Mislim da kredit neće dobiti na sadašnje stane ali vam je najbolje proveriti u banci od koje tražite kredit.

   S poštovanjem

   Reply
 121. Postovani,
  Moj otac ima u vlasnistvu kucu i plac u Smederevskoj Palanci. Kuca je planirana za prodaju medjutim kada se katastarska parcela na kojoj se nalazi kuca proveri u RGZ-u postoji informacija da je plac pod hipotekom. Hipoteka je iz 1989 god. kada je i duh za hipoteku isplacen, medjutim hipoteka sa placa nije tada skinuta. Hipoteka na plac je stavljena je od strane firme Vocar Palanka koja je otisla u stecaj devedesetih godina i vise puta menjala vlasnika do danas. U medjuvremenu ista firma je gorela gde se izgubio veliki deo dokumentacije iz tog perioda. Od sadasnjih vlasnika firme Vocar Palanka otac je dobio potvrdu da je dug isplatio i da nista vise ne duguje firmi. U zavodu za katastre u Smederevskoj Palanci dobio je odgovor da ta potvrda nije validna i da je potrebno da pronadje prve vlasnike koji su kupili firmu devedesetih godina i od njih dobije potvrdu ili da pronadje dokumentaciju firme iz 1989. sto je ravno cudu. Da li postoji neki izvodljiv nacin da se ukloni hipoteka sa placa i koja je procedura u ovakvim situacijama, kome se obratiti??
  Unapred hvala na odbovoru.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vaša situacija nije ni malo jednostavna stoga bih vas savetovao da se obratite advokatu za pomoć jer sami neće mnogo toga moći učiniti.

   S poštovanjem

   Reply
 122. Gopodo, predao sam zahtev za legalizaciju kuce u kumodrazu pod brojem … kome da se obratim E- postom za rezultat ili dodatne informacije. hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Obratite se službi kojoj ste predali zahtev.

   S poštovanjem

   Reply
 123. POSTOVANI,RECITE MI UKOLIKO NA JEDNOM PLACU POSTOJE 2 OBJEKTA,TJ DVE KUCE , DA LI JE MOGUCE URADITI RAZDVAJANJE PARCELE?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Poštovani

   Da bi se uradila parcelacija parcele(pravljenje više parcele od jedne parcele) potrebno je prethodno proveriti u opštinskom organu za urbanizam da li je to moguće regulacionim planom za to područje.

   S poštovanjem

   Reply
 124. Postovani, gde i na koji nacin mogu da dobijem informaciju da li je zgrada uknjizena.
  Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Informaciju o uknjiženosti zgrade možete dobiti u nadležnom katastru.

   S poštovanjem

   Reply
 125. Poštovani

  Želeli smo da krenemo u prodaju stana ali smo hteli prvo da se uknjiži stan na ime moje supruge.Predali smo sva potrebna dokumenta,dobili rešenje da možemo da upišemo moju suprugu kao vlasnicu. Uvidom u javni pristup RGZ-a vidi se da je moja supruga vlasnik,Medjutim u delu ,,tereti na posebnom delu,, piše da nema tereta ali ima i ,,Постоји решење на посебном делу које није коначно.,,.Pošto su nam rekli da je to u pitanju Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda” JP iz Njegoševe 84 i da oni treba da se odreknu prava na žalbu. U medjuvremenu mi smo našli kreditnog kupca za naš stan i da bi ubrzali postupak,podnosimo molbu Direkciji da se odreknu prava na žalbu. Od tada je prošlo više od 10 dana i kada smo konačno dobili pravnicu koja je zadužena za naše rešenje dobijamo odgovor …Mi to ne radimo,to nije praksa… trebaće nam možda neki dokument…,obećava da će se javiti i naravno ništa od javljanja. Ostali smo zabezeknuti jer smo mislili da je to samo formalnost. Šta predlažete da radimo dalje jer i kupac postaje nestrpljiv a mi nemožemo ( mada nismo ni probali ) da izvadimo vlasnički list bez skidanja onog ,,Постоји решење на посебном делу које није коначно.,,

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Rešenje verovatno nije pravosnažno do isteka roka pravosnažnosti. Izvadite prepis lista nepokretnosti i tu ćete videti zvanične podatke. uvid u RGZ preko interneta nije zvaničan podatak.

   S poštovanjem

   Reply
 126. Poštovani,
  Kupio sam stan preko kredita banke pre tri godine. Pošto sam stan kupio iz kredita na stan je stavljena hipoteka banke kao garancija. Uvidom u podatke iz katastra nepokretnosti utvrdio sam da na parceli na kome je izgrađena zgrada postoji hipoteka.. Šta to znači i da li ja u nekom trenutku mogu imati posledice zbog toga?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postojanje hipoteke na parceli ne predstavlja problem vama odnosno vašem stanu.

   S poštovanjem

   Reply
 127. Postovani,
  Vlasnik sam stana u stambenoj zgradi koji sam nasledio od pokojnog oca a pored zgrade se nalazi i par garaža. Garažu je moj pokojni otac sedamdesetih godina kada je zgrada pravljena kupio ugovorom neoverenim u sudu od gradjevinskog preduzeća koje je zgradu zidalo. Zgrada u kojoj se nalazi stan ima odobrenje za gradnju ali nema izdatu upotrebnu dozvolu. U Katastru se zemljište na kome se nalaze garaže vodi kao državna svojina a držaoci su stanari – vlasnici posebnih delova upisani u V listu. Garaže nisu bile evidentirane na katastarskom planu tako da garaža koju je moj pokojni otac na opisani nacin kupio i koju koristimo 40 godina nije ušla u ostavinsko rešenje iza njegove smrti tako da je nisam mogao naslediti. Garaže su konačno od strane Katastra evidentirane a ja bi hteo da se uknjizim kao vlasnik.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Garaže nećete moći uknjižiti na vas ukoliko ugovor o kupoprodaji nije overen, savet vam je da se obraatite advokatu za savet, dobro bi bilo ako imate potvrdu o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava ili bilo kakav dokaz o isplati kupoprodajne cene.

   S poštovanjem

   Reply
 128. Ukoliko banka upiše hipoteku na stan koji je predmet kupovine da li se nakon tog upisa deo stana moze prepisati nekom drugom?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postojanje tereta u ovom slučaju hipoteke nije smetnja prometovanju stana, kupac preuzima stan sa upisanim teretom – -hipotekom.

   S poštovanjem

   Reply
 129. Poštovani,

  pre tri meseca sam kupio stan preko agencije. Stan sam kupio od prodavca koji je stan prethodno kupio od investitora. Pre par dana se pojavila na vratima gospođa koja je u sporu sa investitorom i rekla mi da je cela zgrada u sporu jer on njoj duguje neki novac. Prilikom zaključenja ugovora kod javnog beležnika nije postojao nikakav teret na objektu (stanu), a bio sam i do katastra kako bih sve proverio i ne postoji ni kod njih nikakva informacija. Ja sam posle kupovine stan uredno uknjižio na svoje ime, prebacio račune na sebe i platio porez po rešenju koje je takođe glasilo na moje ime. Interesuje me da li bih ja mogao da imam problema sa ovom gospođom?

  Hvala unapred na odgovoru

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je zgrada ukljižene, a rekao bih da jeste jer ste se i vi već uknjižili na vađem stanu a u katastru ne postoji nikakvih tereta, postojanje spora izvesne gospođe sa investitorom nije problem za vas i ne dira u vaša prava.

   S poštovanjem

   Reply
 130. Postovani,
  Planiram kupovinu stana i agencija me je obavestila da je stan za koji sam zainteresovan uknizen ali da je dobijanje upotrebne dozvole u toku. Da li je moguce da stan bude uknjizen bez upotrebne dozvole kao i da li je sigurno kupiti stan ukoliko zgrada jos uvek nema upotrebnu dozvolu?Na sta obratiti paznju?
  Unapred zahvaljujem na odgovoru.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Stan ne može da bude uknjižen pre same zgrade, a da bi zgrada bila uknjižena potrebno je da dobije upotrenu dozvolu.

   S poštovanjem

   Reply
 131. Postovani,
  Zelim da kupim stan direktno od investitora koji se u upotrebnoj dozvoli vodi kao OSTAVA, ko treba da izvrsi prenamenu i da li je to moguce izvesti? Ako postoji mogucnost, molim vas objasnite mi proceduru koju treba ispostovati da bi se uknjizio ovakav stan.
  Unapred hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Prenamenu može da izvrši vlasnik objekta, ali je pitanje da li se ta prenamena može izvršiti što morate proveriti u nadležnom opštinskom organu uprave zaduženom za stambena pitanja.

   S poštovanjem

   Reply
 132. Imam kupljen lokal u Aleksincu jos 1998 godine od firme Moravice koja vise ne postoji .Imam ugovor sa nasim potpisom i od firme ali nije overen u sudu.Kako doci do lista nepokrestnosti kad u katastru traze overu iz suda?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   List nepokretnosti ne možete dobiti jer lokal niste uknjižili, jer ugovor nije overen.
   Jedini način da uknjižite lokal je na osnovu sudske odluke da pokušate preko suda da dokažžete da ste taj lokal kupili i isplatili novac.
   savetujem vam da se obratite advokatu za pomoć.

   S poštovanjem

   Reply
 133. Postovani , nasledio sam zemljiste koje je moj otac kupio od naslednika . Medjutim ni naslednikov otac nije uknjizio zemljiste i dalje se vodi na starog vlasnika od koga je on kupio.
  Sada problem je sto taj ugovor mi nemamo , ali znamo pod kojim brojem je zaveden , kad i gde je napravljen ugovor (1962 u petom sudu u beogradu) .
  Moje pitanje je dali je moguce izvuci kopiju tog ugovora , ako je moguce gde i kako?

  Unapred zahvalan.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   ugovor možete dobiti jedino u arhivi suda koji je overio taj ugovor.

   S poštovanjem

   Reply
 134. dobio sam kucu na poklon od oca koji je davno preminuo sta treba da uradim da se kuca vodi na mene.molim vas za savet ili kometar.unapred se zahvaljujem

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko imate ugovor o poklonu ili doživotnom izdražavanju treba da sa originalnim primerkom odete do nadležnog katastra, podnesete zahtev, platite taksu i čekate da vas uknjiže,

   S poštovanjem

   Reply
 135. Postovani
  Vlasnik sam stana koji sam kupio pre godinu dana,uknjizio,platio porez na promet,ugovor i takse u sudu.Medjutim nakon par meseci posle mog uknjizenja javlja se banka koja tvrdi da je njima dat taj stan kao garancija za kredit od prethodnog vlasnika,uvidom u njohove ugovore sam video da oni jesu uzeli taj stan kao garanciju iako taj stan tada nije bio uknjizen kako je to vec moguce neznam.Uglavnom ja kada sam isao da uknjizim taj stan on nije imao nikakav teret niti je bilo sta bilo sporno i satan se sada vodi na moje ime kao i prikljucci za struj,vodu,grejanje itd.
  Dali ja mogu imati bilo kakve probleme s obzirom da sam ja stan regularno platio,uknjizio i pre svega toga proverio dali postoji neki teret.
  Unapred zahvalan na odgovoru.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Treba prvo videti na osnovu čega banka ima potraživanje na tom stanu.
   U svakom slučaju ukoliko budete imali problema treba se obratitit advokatu.

   S poštovanjem

   Reply
 136. Postovani, Moji kucni prijatelji koji nemaju naslednike, zele da mi poklone kucu sa dvoristem ( znaci nismo nikakav rod). Na koji nacin to mogu da urade i da li bih ja posle njihove smrti imao problem oko vlasnistva sa eventualnim nekim njihovim daljim rodjacima.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   To se može odratiti na nekoliko načina, ugovorom o poklonu, ugovorom o doživotnom izdražavanju ili kupoprodajnim ugovorom, stvar je dogovora između vas kako ćete regulisati vaše obaveze.
   S poštovanjem

   Reply
 137. Postovani, zainteresovana sam za kupovinu jednog stana. Stan nije uknjizen, napravljen je od zajednickih prostorija ( uz pristanak stanara ), predat je za legalizaciju, a kada je pretvaran u stan preuredjen je bez gradjevinske i upotrebne dozvole. Stan ima svoje brojilo, prikljucak za vodu i kanalizaciju. Da li je uopste moguce overiti ugovor o kupoporodaji kod notara kada je ovakava situacija?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Najbolje je da proverite sa javnim beležnikom da libi overio takav ugovor na osnovu dokumentacije koju imate.

   S poštovanjem

   Reply
 138. Poštovani. Na našem placu je čovek sagradio vinekdicu. Šta treba da uradimo da tražimo odštetu ili rušenje ili naknadu, to jest koje su nam opcije?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko vlasnik vikendice nije imamo pravni osnov da izgradi objekat na placu a vi kažete da je plac vaš možete pokrenuti sudski postupak protiv njega.

   S poštovanjem

   Reply
 139. Roditelji mi se razveli moze li otac meni ostaviti kucu u nasledstvo

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Otac vam može pokloniti kuću ukoliko je to njegova posebna imovina, odnosno nije stečena zajedničkim radom u braku.

   S poštovanjem

   Reply
 140. Poštovani,
  Otac želi ugovorom o poklonu da mi ostavi stan koji je u izgradnji. Tačnije, otac ima dozvolu za gradnju, stan je završen i živimo u njemu, plaćamo komunallije, struju… ali nemamo upotrebnu dozvolu jer nedostaje potvrda vatrogasaca o izvedenom stanju. Da li je pravno moguće pokloniti takav stan i da li se on onda izuzima iz ostavinske rasprave. Kada je ostavinska rasprava u pitanju, da li je bolje sačiniti ugovor o doživotnom izdržavanju ili o poklonu, tj. koji se od ta dva dokumenta izuzima iz ostavinske rasprave.
  Unapred zahvalna Marina

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Moguće je ugovorom o poklonu da vam otac pokloni stan kao vaklnjižno vlasništvo. Nakon što vam stan pokloni i kada se zgrada uknjiži on će se uknjižiti na vaše ime tako da neće ni biti predmet ostavinske rasprave.

   S poštovanjem

   Reply
 141. Postovani,kupio bih kucu od vanknjiznih vlasnika(naslednika koji su prosli ostavinsku raspravu).Da li postoji neki rizik zbog toga sto nisu uknjizeni u katastru ili to nije neophodno?Da li se kasnije mogu normalno uknjiziti s obzirom na navedenu situaciju.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Formalno pravno vi možete kupiti nekretninu od vanknjižnih vlasnika, bitno je da je rešenje o nasleđivanju pravosnažno.
   Prilikom uknjižbe potrebno je da postoji pravni sled.

   S poštovanjem

   Reply
 142. Postovani, prodajem stan koji je iz otkupa to jest moj deda ga je otkupio pa poklonio majici a ona meni.Posedujem svu potrebnu dokumentaciju sem ugovora o otkupu.Zanima me gde mogu izvaditi taj papir posto se zagubio.hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je ugovor o otkupu overen u sudu, a trebao je da bude, možete ga dobiti u arhivi nadležnog suda.

   S poštovanjem

   Reply
 143. Kupujem kucu od coveka koji je tu istu kucu kupio pre cetiri godine i tada kada je kupio nije preneo i uknjizio na svoje ime vec je samo napravio kupoprodajni ugovor sa prethodnim vlasnikom.. prethodni vlasnik je preminuo pre 2 godine.. kuca je uknjizena na njega i dalje.. sta da radim? i sta treba da resim od papira pa da kucu i plac uknjizim na svoje ime ? hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Da bi kuću uknjižili na sebe potrebno je da postoji pravni sled odnosno morate imate overen ugovor na osnovu koga je vaš prodavac kupio kuću.

   S poštovanjem

   Reply
 144. Мој отац је купио стан 1968 године. На уговору је радник Пореске управе написао да се порез не плаћа до 30.6.1994. године. Ја сам наследила тај стан као његова ћерка. Интересује ме шта значи та клаузула и да ли имам неке пореске обавезе. Унапред захвална.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Najboljevam je da proverite u poreskoj upravi da li postoje dugovanja po osnovu poreza na apsolutna prava po osnovu kupovine te nekretnine.

   S poštovanjem

   Reply
 145. Postovani moj pokojni otac kupio je pre 2 i po godine kucu i zemljiste uz objekat , koju sam ja nasledio (porez na dobit i takse su placene) ali nije placen porez na apsolutna prava . Proveravao sam preko http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/Default.aspx i objekat se vodi na osobu od koje je moj otac i kupio tu kucu dok se zemljiste vodi na gradsku opstinu , sada mene zanima kad bih otisao u katastar da uknjizim sve na moje ime dali bi pravili neki problem za zemljiste ? I kako bih to zemljiste mogao da prebacim na moje ime?

  Hvala unapred

  David

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Za uknjižbu vam je potrebno origan lerešenje o nasleđivanju (pravosnažno) kao i overen ugovor na osnovu koga je vaš otac kupio kuću da bi postojao pravni sled.
   pretpostavljam da što se tiče zamljišta ono nije u svojini već korištenje pa bi trebali uraditi konverziju zemljišta.

   S poštovanjem

   Reply
 146. Pošrovani,
  Stan koji sam kupio od vlasnika ima sve potrebne papire, kupoprodajni ugovor je advokat overio, ali verovatno zbog nekog propusta taj ugovor nihje overen u sudu. Postoji ugovor, koji je overen u upravni javnih prihoda između prodavca i kupca, da je stan u celosti isplaćen prodavcu. Šta dalje činiti i da li mogu da prodam stan, sobzirom da je prodavac od koga sam stan kupio u međuvremenu preminuo, a nema naslednika koji bi mogli da ga zastupaju.Stan od preminulog vlasnika sam kupio 1995 god. Zahvaljujem na savetima.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko ugovor niste overili u sudu on nema nikakvo pravno dejstvo, tako da stan ne možete prodati jer se ne možete legitimisati kao prodavac.
   Predlažem vam da se obratite advokatskoj kancelariji za savet jer problem nije bezazlen.

   S poštovanjem

   Reply
 147. Poštovani nalazim se u fazi kupovine jedne nekretnine na lokaciji popovica koja pripada četvrti sremska kamenica papiri su svi u redu osim što se nekretnina vodi u drugu ulicu tako umesto da se vodi na ulicu fruškogorski put ona se vodi na paragovski put

  Reply
  • Real House

   POštovani

   Vi nekretninu kupujete onako kako se vodi u listu nepokretnosti.

   S poštovanjem

   Reply
 148. Ako pise da kuca nije pod teretom ,da li to znaci da nema na nju poreza?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ako kuća nema tereta to ne znači da se na nju ne plaća porez, tereti su sasvim nešto drugo i nemaju veze sa porezom.

   S poštovanjem

   Reply
 149. Postovani,
  u potrazi sam za stanom, pojavio se stan na odlicnoj lokaciji znatno povoljnije, medjutim stan nije otkupljen, prodavac nema novca za otkup. Potrebno je da uplatim 5000 e prodavcu kao depozit, on otkupi stan, uknjizi ga na svoje oime i meni proda?! Dakle, prodavac meni prodaje nesto sto nije njegovo, sta njega sprecava da mi ne proda stan kasnije ili podigne cenu? Aneks ugovora? Sta to znaci?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Za ovakvo pitenje se najbolje obratite advokatu kako bi vasNajbolje zaštitio ukoliko budete ulazili u kupoprodaju stana na ovaj način.
   Nemam dovoljno informacija na koji način prodavac prodaje stan i koja on ima prava prema tom stanu da bih vam mogao dati precizniji odgovor.

   S poštovanbjem

   Reply
 150. Postovani

  Vlasnik sam stana u nadogradnji,investitor je otisao u stecaj i firma je ugasena,ja imam sudsku presudu u svoju korist i zabelezba prvenstvenog prava upisa je upisana u g listu u katastru,moj stan je 95% zavrsen,ostalih 8 su u pocetnoj fazi,vlasnicka struktura je vise nego komplikovana,u smislu dostupnosti ostalih vlasnika.da li mogu da vam dostavim papirologiju ?kako biste imali detaljniji uvid.nekretnina se nalazi u Subotici,3 advokata su se izmenjala od kojih su svi obecavali kako se moze sve uknjiziti(objekat poseduje gradjevinsku dozvolu),naravno da nisu imali pojma sta pricaju.vase troskove bih naravno platio.

  Sa Postovanjem

  Goran

  Reply
 151. postovani interesujeme kako da ja na parceli koja se vodi na jedno od 5 ari placa u jednom delu je kuca a u drugom je plac sa 2 ,40 ari kako moze da na jednom delu budes vlasnik a nd rugom ne a deli put samo i nisam vlasnik nego suvlasnik da li bi ste mi biste me uputili de i kod koga da se obratim hvala

  Reply
  • Real House

   Postovani

   Nemam zaista dovoljno podataka i uvid u vasu dokumentaciju da bi vam mogao konktetno odgovoriti, u svakom slucaju obratite se nadleznoj sluzbi katastra.

   S postovanjem

   Reply
 152. Postovani,zelim da kupim parcelu koja je poklon od babe,postoji ugovor koji je overen u sudu,dali mogu imsti nekih problema kasnije ako se pojave nuzni naslednici?hvala

  Reply
  • Real House

   Postovani
   Ukoliko je ugovor overen i poklonoprimac uknjizen u katastar ne bi trebali imati problem.

   S postovanjem

   Reply
 153. Postovani,
  Predala sam Zahtev za legalizaciju na OCEVO IME. Radi se o legalizaciji dela kuce (adaptiran tavan u potkrovlje). Kuca je ortacka i podeljena vertikalno.
  Da li sa ortakom treba da napravimo Ugovor o fizickoj podeli kuce i placa (nasa je desna a njegova leva strana) da bi dobili gradjevinsku i upotrebnu dozvolu
  i da bi se otac uknjizio na kuci i parceli kao vlasnik 1/1. Gde se taj Ugovor overava, koliko kosta i da li mora kod javnog beleznika?
  p.s. Da li imate vasu kancelariju za rad u Beogradu a ako ne da li biste mi nekoga preporucili jer mi treba neko ko je tako strucan iz ovih oblasti kao sto ste vi.
  Unapred hvala i pozdrav

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko sam dobro razumeo radi se dvojnoj kući, u tom slučaju morate proveriti u opšinskom organu nadležnom za stambene poslove da li parcelu na kojoj se kuća nalazi možete preparcelisati i od nje napraviti dve parcele, u svakom slučaju trebate uraditi etažiranje kuće tako što će se ona podeliti u dva posebna dela-stana. Vi ćete biti suvlasnici na celom objektu i vlasnici posebnih delova – stanova. Za legalizaciju će vam uvem biti potreban potis svih suvlasnika na objektu.
   Ukoliko je kuća uknjižena kao jedna stambena jedinica močičete je etažirati u dve posebna dela.
   Mi nemamo kancelariju u Beogradu niti nekoga koga bi vam mogli preporučiti.
   Obratite se opštinskoj upravi za stambeno komunalne poslove u opštini na čijoj se teritoriji nalazi kuća.

   S poštovanjem

   Reply
 154. Poštovani,

  želim da kupim stan u zgradi koja je uknjižena, ali stanovi u njoj nisu uknjiženi. Zanima me kakva je procedura za knjiženje ovakvih stanova, tj. da li se obavlja u redovnom postupku?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je zgrada uknjižena a nijestanovi nisu znači da zgrada nije etažirana, trebante proveriti zbog čega to nije urađeno da nakon kupovine nebi imali problema. U svakom slučaju kupujete vanknjižno vlasništvo.

   S poštovanjem

   Reply
 155. Plac je prodao moj deda on je sada umro posto plac nije bio prenesen preso je na mog oca i mi placamo porez na tom placu je covek sagradio kucu pa me zanima dali mozemo da ga tuzimo za placanje poreza

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko je deda prodao plac i kao dokaz za to postoji overen kupoprodajni ugovor, potrenbo je da odete u opštinsku poresku upravu i predate kopiju ugovora zajedno sa PPI 2 obrascem kako bi poreska uprava evidentirala da plac više nije u vlasništvo pokojnog dede odnosno oca.

   S poštovanjem

   Reply
 156. Postovani
  Interesuje me kako moze da se dodje do fotokopije ugovora o kupoprodaji nekretnine. U sudu (palata pravde) kazu da takve fotokopije ne izdaju ??? Originale sve sam zagubio tako da nemam trenutno nikakav dokaz o toj kupoprodaji. Da li ovakve stvari mozete da zavrsite i kolika je novcana naknada.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Primerak vašeg ugovora se nalazi u arhivi suda gde je overen i oni bi vam ga trebali izdati na vaš zahtev.

   S poštovanjem

   Reply
 157. Hteo bih da pitam da li se moze uknjiziti stan u otkupu,koji nije u potpunosti otkupljen? Stan se otkupljuje na 40 godina.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Stan na sebe možete uknjižiti ukoliko ugovor o otkupu sadrži clausulu intabulandi.

   S poštovanjem

   Reply
 158. Postovanje.Kupili smo nekretninu od vlasnika koji je otkupio stan od firme u kojoj je radio.Od papira imamo samo kupoprodajni ugovor.Sve ostalo smo sticajem nesretnih okolnosti izgubili.Pokusao sam da potvrdu o otkupu stana nabavim u firmi od koje je stan odkupljen,medjutim,firma nema ta dokumenta.U pitanju je elektronska industrija iz Nisa.Tamo je potpuno rasulo i papire je nemoguce pronaci.Pokusao sam i u firmi koja odrzava stanove u Nisu,jer je nesto islo i preko njih,medjutim i oni nemaju nikakve papire.Sta sada da radim,jer da bi uknjizio stan moram da imam ovu potvrdu?Pozdrav

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ugovor o otkupu stana pokušajte pronaći u arhivi osnovnog suda koje je overio taj ugovor.

   S poštovanjem

   Reply
 159. Postovani,hocu da prodam adaptiranu garazu.nije uknjizena,jer je upotrebna dozvola na jednoj,a gradjevinska na drugoj adresi??zgradu je gradio Trudbenik 1973god,prvi kupac je isplatio u potpunos Trudbeniku(imam tu potvrdu),poklonio sinu,on prodao jednom,taj drugom,i on nama.dal ikako mogu da uknjizim stan,tj garazu,i ako ne,dal mogu da je prodam bez uknjizbe.inace,dobijam i placam infostan,struju,telefon na ime tj na garazu vwc 15 godina.(ako je to uopste bitno).sta bi vi savetovali da uradim da bi je lakse prodao.unapred zahvalan.Dejan

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Da bi prodali garažu kao neuknjiženu morate imate građevinsku dozvolu ili predat zahtev za legalizaciju.
   S poštovanjem

   Reply
 160. HTEO BIH DA PITAM MOJA JE MAJKA KUPILA STAN U VRNJACKOJ BANJI KOJI NEMAJU UPOTREBNU DOZVOLU ZA IZGRADNJU I NIJE UKNJIZEN NI NA PRVOG VLASNIKA IMAM KUPOPRODAJNI UGOVOR OVEREN U SUDU MAJKA MI JE UMRLA JA IMAM I SUCKO RESENJE O NASLEDJIVANJU PRAVOSNAZNO KAKO DA TAJ STAN UKNJIZIM A ZNAM DA NEKE KOMSIJE SU UKNJIZILI SVOJE STANOVE I PLACAJU GODISNJI POREZ UNAPRED ZAHVALAN JA SE IZVINJAVAM NISAM SPOMENUO DA TI STANOVI NEMAJU UPOTREBNU DOZVOLU NITI JE STARI VLASNIK UKNJIZIO I JOS JEDNO DALI SE MOZE TAKAV STAN PRODATI UNAPRED ZAHVALAN NA RAZUMEVANJU MARKO IZ KRAGUJEVCA

  Reply
 161. HTEO BIH DA PITAM MOJA JE MAJKA KUPILA STAN U VRNJACKOJ BANJI KOJI NIJE UPISAN U KATASTAR IMAM KUPOPRODAJNI UGOVOR OVEREN U SUDU MAJKA MI JE UMRLA JA IMAM I SUCKO RESENJE O NASLEDJIVANJU PRAVOSNAZNO KAKO DA TAJ STAN UKNJIZIM A ZNAM DA NEKE KOMSIJE SU UKNJIZILI SVOJE STANOVE I PLACAJU GODISNJI POREZ UNAPRED ZAHVALAN

  Reply
  • Real House

   Poštovani Marko

   Za uknjižbu stana vam je potreban original ugovor na osnovu kojeg je vaša mjka kupila stan, prevosnažno rešenje o nasleđivanju, fotokopija lične karte i zahtev koji možete dobiti u katastru zajedno sa iznosom taksi koje trebate platiti. To sve pod uslovom da je stan trenutno uknjižen na ime osobe od koje je vaša majka kupila stan.

   S poštovanjem

   Reply
 162. Vlasnik sam stana u nadogradnji,sudskom presudom,kao takva je i upisana u katastar u G listu, jer invetitor nije ispostovao rokove,u medjuvremenu je otisao u stecaj,ne poseduje nikakvu imovinu pa nema ni nekoga ko bi sve to preuzeo.ostali stanovi su obezbedjeni hipotekama.do ostlih vlasnika nije moguce doci.da li ja mogu da se uknjizim kao vlasnik posebnog objekta u katastru?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Iz vašeg pitanja nemam dovoljno informacija za precizan odgovor, ali ako postoji sudska presuda ona svakako jedan od osnova uknjižbe u katastru. U svakom slučaju se obratite nadležnom katastru.
   s poštovanjem

   Reply
 163. Deda tj stric mog tate zivi u Moldaviji vec 60 god sad ima 86.Zeli da pokloni deo kuce i nesto malo zemlje koje je nasledio od svog oca koji je ziveo u istoj kuci kao i moj otac u Gajdobri .Deda ima 2 cerke ali zeli to ipak ostaviti to mom ocu zato sto su oni zasnovali svoje zivote tamo i nemaju interesa dolaziti ovamo.U pitanju su 5/24 kuce i jos dve katarstarske parcele sa nesto oko pola hektara zemlje.Da li se to moye odraditi ugovorom o poklonu s obzirom da on yivi u moldaviji i da li treba preciyno navesti sve brojeve parcela sa kvadraturama.Hvala

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Deda može pokloniti svoje suvlasništvo na osnovu ugovora o poklonu.
   Ukoliko nije fizički prisutan, potrebno je da overi specijalno punomoćje za zaključivanje ugovora o poklonu u konzulatu ili ambasadi Srbije u zemlji u kojoj živi.
   Punomoćje mora da bude specijalno za konkretan pravni posao sa svim relevantnim podacima.
   S poštovanjem

   Reply
 164. Kupila sam stan u izgradnji i sada bih da ga prodam. Na koji nacin mogu da overim ugovor s obzirom da zgrada nije uknjizena . Investitor ima gradjevinsku dozvolu ali u katastru se na parceli vode stari vlasnici (ustupili plac i stari objekat za odgovarajucu kvadraturu) tako da ne mogu da izvadim list nepokretnosti. Unapred, hvala.

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vi ste kupili stan u vangruntovnom vlasništvu i kao takvo ga i prodajete, ne možete izvaditi Izvod iz lista nepokretnosti jer stan, a i zgrada nisu uknjiženi.
   Prodajete ga na osnovu prethodnih kupoprodajnih ugovora.

   S poštovanjem

   Reply
 165. Postovani,
  Da li sud moze da overi kupoprodajni ugovor ako se u sudskom sistemu pojavi informacija da protiv mene postoji neka tuzba? Ja sam vlasnik stana i stan je uknjizen na moje, a u delu vlasnickog lista koji evidentira terete,pise da “nema tereta”. Tuzilo me je lice koje je do pre dve godine zivelo u to tom stanu i sad imam informaciju da dokle god se ta tuzba ne resi ja necu moci da prodam nekretninu.

  Hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Postojanje tužbe protiv vas ne utiče na mogućnost prodaje stana, tako da stan možete prodati bez problema.

   S poštovanjem

   Reply
 166. Postovani ,
  Jedno pitanje .. treba da uradimo upis u katastar ,naime roditelji su vlasnici stana po pola,stim da je cale preminuo i tu njegovu polovinu smo nasledili po zakonu ,mama brat i ja.
  sta nam je potrebno od dokumentacije?
  hvala unapred

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   potrebne su vaš fotokopije ličnih karata, zahtev(dobijete u katastru), plaćena taksa i pravosnažno rešenje o nasleđivanju.

   S poštovanjem

   Reply
 167. Kupio sam stan iz otkupa u starijoj stambenoj zgradi iz 1968. godine.Stan je prvi vlasnik otkupio od SIZ-a stanovanja. Stan je nasledio drugi vlasnik i prodao trecem vlasniku a ja kupio kao cetvrti vlasnik u nizu i posedujem sve kupoprodajne ugovore overene u sudu kao i ugovor o otkupu od SIZ-a stanovanja i Uverenje od PIO fonda da je stan isplacen u celosti. Zgrada ima odobenje za gradnju ali nema upotrebnu dozvolu ali je komsija uknjizio stan. Prvi put su mi u katastru rekli da ce uknjizba “proci” sa 9.500 dinara. Kad sam dosao nakon dva meseca napisali su mi da treba da platim 9.500+3*2.000 tj 15.500 dinara sto znaci za svaki raniji ugovor po 2.000 dinara. Nisam im platio za sada nista. Pitanje: da li su bili u pravu prvi ili drugi put?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Da bi se vi mogli uknjižiti potrebno je da postoji pravni sled odnosno da pre vas budu uknjiženi svi prethodni vlasnici stana. Katastar naplaćuje takse za svaki pojedinačni ugovor odnosno zahtev za uknjižbu i mišljenja sam da trebate platiti svaku pojedinačnu uknjižbu. Ukoliko su vam rekli da plaćate samo 2000 dinara po ostalim ugovorima to je mnogo bolje nego da platite svaki ugovor(uknjižbu) 95000 dinara što sam imao slučaju svojoj praksi.

   S poštovanjem

   Reply
 168. Prvo da se zahvalim na konkretnom odgovoru na moje pitanje i da dodam pojasnjenje zasto idealni deo.Zgrada ima odobrenje za 6 stanova velikih kvadaraturom u originalnoj verziji a investitor ih deli na po dva,tri ili četiri te ih s toga mora prodati kao idealni deo da bi se kasnije knjizili na 1/1,napominjem da je neuknjizena jer sporo tece proces od strane katastra a prodaja nema vremena da čeka.Meni je poznato da je prilikom potpisivanja ugovora obaveza prodavca da priloži projekat i sve dozvole objekta,ali nisam bio siguran da li sam bezbedan od prodaje istog stana više puta jer je to nekada bio način za prevaru.Ja se jos jednom zahvaljujem i imaću na umu poslednju rečenicu koju ste naglasili u prethodnom odgovoru.Ovo ce sigurno koristiti mnogim potencijalnim kupcima stanova u izgradnji ili zavrsenih ali neuknjiženih.

  Reply
 169. Koliko je rizicno kupovati novoizgrađene stanove ako se mogu upisati samo kao idealni deo,zgrada ima upotrebnu dozvolu,koja je verovatnoca da ce se knjiziti 1/1? Kako da znamo da stan već nije prodat? Zahvalan!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Ukoliko zgrada ima upotrebnu dozvolu onda nema nikakvih problema da se uknjiži u katastru. Iz vašeg pitanja ne mogu da vidim zašto se knjižite kao idealni suvlasnici, a što se tiče višestruke prodaje stanova, prilokom overe ugovora u sudu sud vrši proveru da li je taj stan prometovan više puta od strane istog prodavca.
   Generalno pravilo i naš savet je da ukoliko kupujete nešto što nije uknjiženo još uvek u katastru morate biti veoma oprezni jer sami snosite posledice koje eventualno mogu nastati zaključenjem takvog posla.

   S poštovanjem

   Reply
 170. ja sam kupio 4 parcela od komsije, prilikom upisa u katastar da li placam upis za svaku posebno ili za sve odjednom ( tj platim jednu taksu a upisem sve parcele), cuo sam da to nije bas jeftino?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vi plaćate jednu taksu za sve četiri parcele, trenutna cena u katastru je oko 9000 dinara.

   S poštovanjem

   Reply
 171. Postovani. Otac zeli da prepise kucu na mene i brata, htela bih da znam sta je sve potrebno od papirologije da bi se to ostvarilo i koliko ce da kosta. Unapred hvala!

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Potrebno je da sastavite ugovor o poklonu, porez nećete platiti jer se radi o prvom naslednom redu. Plaćate samo taksu za uknjižbu na vaše ime u katastru koja je oko 9.000 dinara, naravno cena ugovora o poklonu ko vam bude sastavljao ugovor.

   S poštovanjem

   Reply
 172. Zelim da uknjizim parcelu koju sam dobila od majke ugovorom o poklonu koji je overen u sudu.U presudi stoji da se parcela vodi na majku,ali uvidom u katastar se vodi jos uvek na njenog brata koji je preminuo 1996.god.Sta je potrebno od dokumentacije da bih konacno parcelu uknjizila na moje ime?Unapred hvala!

  Reply
  • Real House

   Poštovana

   Potrebno je da vidite na osnovu čega je vaša majka parcelu stekla od pokojnog brata i na osnovu tog pravnog posla (ugovora, rešenja ili sudske presude) parcela se mora prvo uknjižiti u katastru na ime vaše majke kako bi na osnovu ugovora o poklonu mogla da pređe na vas. Mora da postoji pravni sled.
   Napisali ste da ste parcelu dobili na osnovu ugovora o poklonu, a onda spominjete predudu (u presudi stoji, o kakvoj presudi je reč.

   S poštovanjem

   Reply
 173. Postovanje,
  Pre tacno 20 godina sam kupio nekretninu (plac) i sacinili smo kupoprodajni ugovor koji nije mogao biti overen u sudu jer je nekretnina bila nacionalizovana.U medjuvremenu sam sagradio stambeni objekat koji je u fazi legalzacije.Sada su se stekli uslovi za promet.Da li sud moze overiti taj ugovor u kome je naznacena cena tadasnje vrednosti ili se mora sacinjavati drugi ugovor i koju cenu nekretnine navesti s obzirom da se cena uvecala.
  Hvala,

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Prilikom overe potpisa kupoprodajnog ugovora za sud je cena iz ugovora bitna samo kao osnov određivanja takse koja se plaća, što znači da na osnovu cene koja je u ugovoru plaćate taksu u određenom iznosu.
   Što se tiče cene kao merila vrednosti nekretnine za overu potpisa i za sud to nije bitno.

   S poštovanjem

   Reply
 174. Postovanje,
  Da li se moze kupoprodajni ugovor za nepokretnost overiti u bilo kom sudu na teritoriji Srbije bez obzira na mesto prebivalista ugovoraca i lokaciju nepokretnosti?
  Hvala,

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Kupoprodajni ugovor možete overiti samo u sudu koji je mesno nadležan na teritoriji opštine gde se nekretnina nalazi.
   S poštovanjem

   Reply
 175. Real House

  Poštovani,molim vas da mi odgovorite.Prodala sam jedan deo placa (koji nije isparcelisan ,nije izlazio geometar )na osnovu kupoprodajnog ugovora u kojem je tačno opisano koji je deo placa i njegove dimenzije i kvadratura.Da li kupac to može da uknjiži i dali će se u katastru meni automatski umanjiti kvadratura placa koji posedujem?

  Reply
  • Real House

   Poštovani

   Vi ste prodali idealni deo vašeg placa. Kupac će se u katastru uknjižiti na idealan deo koji je kupio tako da ćete vi postati idealni suvlasnici svako u svom delu koji posedujete. Prilikom eventualne prodaje vašeg ili njegovog dela drugi suvlasnik ima pravo preče kupovine.

   S poštovanjem

   Reply
 176. Dobar dan. Da li je moguce uknjiziti kucu koja nije zavrsena spolja,tj nema fasadu i ogradu oko placa? Inace je kuca gradjena legalno uz sve potrebne dozvole. Hvala unapred!

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Nakon završetka kuće upućujete zahtev komisiji za tehnički prijem koja ocenjuje da li je objekat izgrađen u saglasnosti sa građevinskom dozvolom odnosno glavnim projektom. Nakon što dobijete pozitivan tehnički izveštaj podnosite zahtev za dobijanje upotrebne dozvole koja vam je osnova za uknjižbu nekretnine u katastar.
   To što niste završili fasadu i ogradu, mislim da nebi trebao biti problem kod tehnićkog prijema objekta.

   S poštovanjem

   Reply
 177. Postovani,
  Kupio sam stan iz otkupa u starijoj stanbenoj zgradi.Stan je prvi vlasnik otkupio od Uprave za imovinsko-pravne poslove Grada Beograda.Posto se stan vise puta prodavao,ja sam zadnji u nizu i posedujem sve kupoprodajne ugovore overene u sudu kao i ugovor o otkupu od prvog vlasnika.Dobio sam pismenu saglasnost gradske uprave grada Beograda da se stan moze upisati na ime kupca iz otkupa a u ovom slucaju sada na mene kao zadnjeg vlasnika.Svu potrebnu dokumentaciju za uknjizbu predao sam na salter Sluzbe katastra nepokretnosti.Posto sam imao saznanje da zgrada u kojoj je pomenuti stan ciji je prethodni vlasnik Grad Beograd nije uknjizena,prilikom predaje dokumentacije pitao sam radnika na salteru dali mogu uknjiziti stan iako zgrada nije uknjizena,odgovorio mi je potvrdno jer je stan iz otkupa.
  Pitam Vas dali mogu uknjiziti stan na svoje ime i dali je grad Beograd bio u obavezi da uknjizi zgradu pre prodaje stanova?

  Spostovanjem

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Ne može se uknjižiti stan u zgradi koja na papiru ne postoji, potrebno je da se prvo uknjiži cela zgrada,a zatim stanovi kao posebne jedinice.
   Vi ćete moći uknjižiti svoje vlasništvo na stanu kada se uknjiži zgrada i ukoliko posedujete svu dokumentaciju od prvog vlasnika do vas – ceo pravni sled.
   Kada ste kupovali stan morali ste proveriti u nadležnom katastru da li je stan uknjižen, tada bi videli da čak ni zgrada nije uknjižena.
   S poštovanjem

   Reply
 178. IMAM JEDNO PITANJE MOJA MAJKA JE KUPILA STAN ALI PREDHODNI VLASNIK NIJE PLATIO POREZ NA PROMET TAKO DA ONA SAD NE MOZE DA SE KNJIZI A NI ONA NIJE TO PLATILA STA DALJE DA URADIMO DA BI SE ONA UKNJIZILA

  Reply
  • Real House

   Poštovani
   Da bi se stan uknjižio u katastar nepokretnosti više nije potrebna potvrda o plaćenom porezu, što ne znači da se porez ne mora platiti.
   Lično sugerešim da se porez plati što pre jer poreska uprava zaračunava kamatu od dana kada je obveznik bio dužan izvršiti svoju obavezu plaćanja poreza.

   Reply
 179. Real House

  Poštovani Simo,

  Vinograd za koji ste zainteresovani je poljoprivredno zemljište, a prema našim zakonima strani državljani ne mogu da kupe poljoprivredno zemljište.
  Jedini način kako možete kupiti je kao pravno lice, odnosno da otvorite firmu u Srbiji i da Vaša firma kupi vinograd.

  S poštovanjem

  Reply
 180. Poštovani, ja sam Australijski državljanin, nemam Srpsko državljanstvo, hteo bih da kupim jedan veći voćnjak u Sremskim Karlovcima, da li je to moguće.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.