Site icon Real House

Kako pokrenuti tržište nekretnina administrativnim putem

Kako pokrenuti trziste nekretnina administrativnim putem

zlatna viza

Kako pokrenuti tržište nekretnina administrativnim putem bio je veliki izazov kada je ekonomska kriza pre nekoliko godina pogodila svetsku ekonomiju, a najveću svojiu snagu je pokazala na tržištu nekretnina. One zemlje koje su ekonomski jače i snažnije brže izlaze iz krize , a njihovga tržišta nekretnina se brže oporavljaju. Sa druge strane imamo zemlje poput Grčke, Portigala, Španije, Kipra gde je tržište nekretnina igralo jednu od ključnih uloga u celokupnoj ekonomiji zemalja, donosilo respektabilne prihode, omogućavalo ekonomski rast i nova radna mesta, a kriza je to isto tržište razorila.Kako u tim zemljama podići tržište, pospešiti prodaju i izgradnju novih nekretnina usled velike nezaposlenosti i nagomilanih ekonomskih problema. Pojavio se veliki broj neprodatih nekretnina cene su padale i do 50% ali kupaca i dalje nije bilo.

Da bi pokrenuli situaciju na bolje i oživeli tržište shvatili su da jedino preko direktnih stranih investicija mogu nešto značajnije uraditi, a pri tome iskorišćavajući svoje članstvo u EU.

Naime, nekoliko pomenutih zemalja rešenje je pronašlo u donošenju imigracionih propisa tzv. “Zlatna viza” koja omogućuje svim ivestitorima koji ne dolaze iz zemalja EU da kupovinom nekretnine dobiju boravišne vize u toj zemlji koja daje mogućnost i slobodnog kretanja u svim zemljama Šengenskog sporazuma.

Tako je npr. u Portugalu i Španiji potrebno da kupite nekretninu za minimum 500. 000 € i dobijete “zlatnu vizu, na Kipru je ta cifra 300.000 €, a u Grčkoj već od 250.000 €.

Ovu mogućnost su iskoristili pre svega bogati Kinezi, Indijci, Rusi, u Portugalu je čak 80% od ukupnog broja onih koji su vizu dobili Kinezi.

Kao neposredan rezultat ove mere povećao se broj prodaje luksuznih nekretnina, ali sve je veći broj i onih koje to nisu jer u poređenju sa mestima kakva se London, Pariz i slični, gde su do sada samo bogati uglavnom kupovali pre svega zbog visokih cena nekretnina, ovom merom su nekretnine dostupnije i onima koji baš nisu super bogati.

Kao i svaka mera i ova ima svoje pozitivne i negativne strane i nailazi na dobre i loše komentare u tim zemljama, ali sa aspekta tržišta nekretnina i ljudi koji se bave poslovima sa nekretninama, zaključak je da je ta mera spasila tržiše nekretnina u tim zemljama.

Zaključak je jednostavan, možda i naša vlada može iznedriti nekakvog zlatnog aduta.

Exit mobile version